9 Voordelen van Zonnepanelen

Dat er voordelen zitten aan het aanschaffen van zonnepanelen wordt al duidelijk door hoe vaak je ze tegenwoordig ziet. Veel huishoudens kiezen ervoor om hun stroom op een groene manier op te wekken. Ze besparen daarmee behoorlijk op hun energierekening en dragen hun steentje bij aan ons milieu.

Toch komen er meer voordelen bij kijken dan je zou denken. Die voordelen van zonnepanelen gaan we in dit artikel onder de loep nemen.

Wist je trouwens dat de energie die de zon in een uur naar de aarde toe straalt al voldoende zou zijn om in al onze energiebehoeften te voorzien voor een heel jaar? Dat de zon een sterke bron van energie is wordt maar door weinig mensen betwist. Deze bron moeten we beter zien te benutten.

Je bespaart geld

De laatste tijd wordt energie steeds duurder. Gemiddeld geven Nederlanders zo’n €2.220 euro per jaar uit aan energie. Dat is dan wel voor stroom en gas, maar wanneer je je eigen stroom opwekt kun je ook op stroom gaan koken. En bijvoorbeeld een boiler aanschaffen voor het warme water.

Hoe fijn is het niet als je vaste lasten een flink stuk omlaag kunnen door zelf je energie op te wekken?

Hoeveel jij kunt besparen hangt af van deze factoren:

  • Hoe je omgaat met elektriciteit.
  • De grootte van en het aantal zonnepanelen dat je hebt.
  • Of je een installatie huurt of koopt.
  • De grootte en helling van je dak.
  • De tarieven van je energieaanbieder.

Buiten dat je bespaart op de energie die je anders van je aanbieder af zou nemen kun je hier ook nog op verdienen. Wanneer je meer stroom opwekt dan verbruikt kun je die stroom verkopen aan je energieaanbieder. Zij kunnen je meer vertellen over de tarieven en de mogelijkheden die ze je bieden.

De waarde van je woning gaat omhoog

Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning. Net zoals dat het geval is bij een recent verbouwde badkamer of keuken. Dat gaat natuurlijk alleen op wanneer je de zonnepanelen aanschaft en niet wanneer je deze huurt.

Voordelen Zonnepanelen - Woningwaarde

Daarnaast is het ook zo dat zonnepanelen je dak beschermen. Je dak blijf zo dus langer goed en ook dit heeft natuurlijk een positief effect op de waarde van je woning.

De zon is een onuitputtelijke bron

Het is niet zo dat de zon elke keer dat jij je telefoon oplaadt een stukje zwakker wordt. Of dat de zon daar uiteindelijk door zal opbranden. De zon is een onuitputtelijke bron van energie. We kunnen er elke dag gebruik van maken zonder dat er iets op raakt.

Dat is met fossiele brandstoffen natuurlijk anders. Zo lang als de zon blijft schijnen kunnen we hier gebruik van maken.

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk

Zonnepanelen heeft van alle bronnen van energie de minste belasting op het milieu. Het vervuilt ons drinkwater niet en er komt geen CO2 vrij bij de opwekking van zonne-energie.

Bovendien produceert zonne-energie ook geen geluidoverlast. Dat lijkt misschien niet heel belangrijk, maar daardoor kun je wel een hele wijk voorzien van zonne-energie zonder dat mensen er last van hebben.

Er gaat minder energie verloren

Wanneer stroom over een lange afstand getransporteerd wordt gaat er altijd wel een beetje stroom verloren. Dat is niet heel veel, maar dat is wel zonde.

Wat ook behoort tot de voordelen van zonnepanelen is het feit dat je nooit last zult hebben van een stroomstoring. Wanneer de rest van de wijk zonder stroom zit, zal jij dit waarschijnlijk niet eens merken.

Zonne-energie kan op veel manieren worden gebruikt

Het is niet alleen mogelijk om elektriciteit uit zonne-energie te halen. Ook warmte behoort tot de mogelijkheden. Zo kun je water verwarmen en destilleren in regio’s waar het moeilijk is om aan aardgas te komen.

De toepassingen van elektriciteit gaat ook verder dan alleen het voorzien van huishoudens in hun stroombehoeften. Zelfs satellieten en ruimtestations maken gebruik van zonne-energie.

Ook de manier waarop zonne-energie wordt opgevangen wordt steeds innovatiever. Zo zijn er al bedrijven bezig met ramen die zonne-energie opvangen. En vergeet niet de zonnepannen, die een deel van je huidige dakpannen gewoon kunnen vervangen.

Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk

Zonnepanelen hebben over het algemeen niet veel onderhoud nodig. Je zult ze wel enkele keren per jaar schoon moeten maken. Doe je dit niet, dan gaat het ten koste van het rendement. Mocht je er zelf niet bijkomen dan kun je een bedrijf inschakelen om dit voor je te doen.

Op zonnepanelen krijg je doorgaans 20 tot 25 jaar garantie. Omdat er geen bewegende delen op zitten heb je weinig last van slijtage. De omvormer is het enige onderdeel dat zo nu en dan vervangen moet worden. Je moet dan denken aan eens in de 5 tot 10 jaar. Dit komt omdat dit onderdeel continue z’n best moet doen om de zonne-energie die je opvangt om te zetten in stroom.

Je kunt er dus vanuit gaan dat je weinig kosten aan je zonnepanelen zult hebben. Nadat je de investering van de aanschaf hebt gedaan kun je een flinke tijd vooruit.

Zonnepanelen produceren meer stroom tijdens piekuren

Overdag gebruiken we meer stroom. En dat is nu net wanneer je zonnepanelen de meeste energie opwekken. Gedurende de middag en het begin van de avond schijnt de zon het sterkst. Daar kun je met je zonnepanelen natuurlijk fijn gebruik van maken.

Wanneer zonne-energie meer en meer gebruikt gaan worden zullen de energiemaatschappijen hun prijzen tijdens die uren ook moeten verlagen. Als er minder vraag is gaat de prijs nou eenmaal omlaag. Je doet dus ook nog iets goeds voor mensen die nog geen zonnepanelen op het dak hebben liggen.

Het levert nieuw werk op

We hebben nu aardig wat voordelen aan zonnepanelen behandeld. Toch wilde ik er nog een bespreken. Het installeren van zonnepanelen levert natuurlijk ook werkgelegenheid op. Er zijn bedrijven in gespecialiseerd die de panelen voor je kunnen plaatsen.

Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte installateur die jou kan helpen.

Vul het formulier in aan de rechterzijde van deze pagina of neem contact met ons op.