Terugverdientijd

Terugverdientijd Zonnepanelen: Hoe zit het precies?

Hoe kunnen we de hoge energierekening omlaag krijgen?

Volgens het CBS is het leven veel duurder geworden: De inflatie was in het afgelopen jaar rond de 10%. Energie verklaard meer dan de helft van de inflatie. Voor velen is het nodig te bezuinigen. Het is de moeite waard te kijken waar we op kunnen besparen. Door de sterk gestegen energieprijzen maakt het interessant om juist hiernaar kijken.
In Augustus 2022 was bijvoorbeeld de prijs van gas 70% en van elektriciteit bijna 50% hoger dan een jaar eerder. Huishoudens die aan het begin van 2022 een energie contract afsloten betaalden bij een gemiddeld gebruik (na terugave van de Energiebelasting) €2800. Een jaar ervoor was dit €1260,-.
Hoe kunnen we de energie rekening verminderen? Lees verder om hier eerst globaal meer over te weten te komen. We zullen ons daarna specifiek richten op zonnepanelen.

terugverdientijd zonnepanelen

Hoe kunnen we eenvoudig de energierekening omlaag brengen?

Als we zorgen dat we minder energie gebruiken gaat de energierekening vanzelf omlaag.

De eenvoudigste manier om de energie rekening om laag te krijgen is om het verbruik te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn o.a:

 • Het kopen van energiebesparende producten zoals LED lampen. Let in het algemeen bij de aanschaf op het energielabel. Hierop kan je zien wat het energie verbruik van het apparaat is. Typische energievreters zijn de boiler (1900 Kwh op jaarbasis) en CV ketel, (af)wasmachines en- drogers (290-240 kWh op jaarbasis) en airco’s (met een gebruik van 7-15% van de stroomkosten).
 • Isolatie levert veel rendement op. Een huishouden bespaard gemiddeld €300 per jaar op een gemiddelde investering in isolatie van €1640. Het rendement is dus 18,3%per jaar. In 5,5 jaar verdiend een gemiddeld huishouden de investering terug. Ideaal is een mix van muur- en dakisolatie blijkt uit recent onderzoek.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een voorbeeld van een bronmaatregel. Hiernaast worden hybride waterpompen veel gebruikt. Bronmaatregelen zijn slimme maatregelen waarmee we eigenlijk (gedeeltelijk) energie zelf opwekken. Nederland is koploper op het gebied van het gebruik van zonnepanelen. Zonne-energie is in 2022 een bron van 22% van de opgewekte energie.

Voordelen:

 • Met zonnepanelen draagt u een steen bij aan het milieu. Zonne-energie is een duurzame energie bron en levert nauwelijks afval op. Het betekent dat je niet meer afhankelijk bent van fossiele brandstoffen en de verbranding ervan die het broeikaseffect en klimaatverandering veroorzaken. Het is niet meer nodig om fossiele brandstoffen te verbranden of te onttrekken uit de bodem. Het transport van kolen of gas is ook niet meer nodig met de zonnecellen op uw dak.
 • Er is natuurlijk een investering nodig om dit mogelijk maken, maar daarna loopt de jaarlijkse besparing hoog op.

Welke typen zonnepanelen zijn er?

Er zijn 3 typen zonnepanelen te onderscheiden: Monokristallijn, Polykristallijn en Amorf.

Monokristallijn: Dit is het meest gebruikte type zonnepaneel. Het rendement van huidige typen ligt rond de 15-20%. Het is het zonnepaneel dat per oppervlakte-eenheid het meeste stroom oplevert.
Voordeel: Hoog rendement en er is minder oppervlakte zonnepaneel nodig. Een lange levensuur.
Nadeel: Relatief duur.

Polykrisrallijn. Dit type zonnepaneel ontloopt het monokristallijne zonnepaneel niet veel qua rendement. Huidige typen hebben een rendement van tussen de 13 -16%.
Voordeel: Goedkoper in de aanschaf.
Nadeel: minder geschikt als er weinig ruimte is.
Amorf. Dit type zonnepaneel is gemaakt van amorf-silicium, en niet van silicium zoals de bovenstaande typen. Het is flinterdun, licht en flexibel.
Voordeel: Het is relatief goedkoop in de aanschaf, en de materiaal-flexibiliteit is makkelijk voormaaswerk bij de installatie.
Nadeel: Het rendement is laag (6-7%), en het heeft een relatief korte levensduur.

Wat zijn zaken die belangrijk zijn bij de terugverdientijd zonnepanelen berekenen?

 • De kosten van de zonnepanelen. Dit zijn de aanschafkosten en de prijs van de totale installatie inclusief de toebehoren. 10 panelen kostten in 2022 gemiddeld €4500 (exclusief BTW )
 • Het rendement. De uiteindelijke opbrengst is afhankelijk van het aantal zonuren en hoeveel van deze zon-uren worden omgezet in energie.
 • De hoek en richting waarin de zonnepanelen geïnstalleerd zijn. De ideale richting is naar het zuiden, of anders naar het westen of oosten. De richting kan zomaar 10% in het rendement schelen. De ideale hellingshoek is tussen de 20-50%. Bekijk de pagina van milieu centraal voor meer informatie.
 • De kosten van een KwH op het moment van schrijven (December 2022) ligt de gemiddelde prijs voor een KwH op €0,84

Er zijn ook andere maatregelen die van invloed zijn op de kosten-baten analyse. Lees verder om ze te ontdekken.

Welke maatregelen helpen er bij de zonnepanelen terugverdientijd?

 • Energiebespaarlening. Eigenaars van woningen kunnen geld lenen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. U kunt hier afhankelijk van de voorwaarden een bedrag van tussen de €1.000 en €65.000 lenen.
 • De energiebelasting. Voor 2023 zijn de bedragen als volgt (inclusief 21%btw) : 59 cent per m3 gas en 15 cent per kWh stroom. Het vaste teruggave bedrag van de energiebelasting is in 2023 vastgesteld op €596,85.
 • Geen btw op de aankoopprijs.
 • De btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kon tot 1 januari 2023 van de belasting worden afgetrokken. Deze is afgeschaft. Vanaf 1 januari 2023 wordt er geen btw meer berekend op de prijs van zonnepanelen. Dit scheelt op de aanschafprijs.
 • Terugleververgoeding. Als u meer energie produceert dan gebruikt kunt u dit terugverkopen aan een energieleverancier. De prijzen hiervan varieerden in 2022 van €0,05 tot €0,21 per KwH.

Zonnepanelen terugverdientijd berekenen

We komen nu bij de hamvraag. Hoe kunnen we de terugverdienperioden van zonnepanelen berekenen?

Een voorbeeld:
Een huishouden koopt 10 panelen voor de gemiddelde prijs van €4500.
Het gemiddelde vermogen is 370 WP per stuk. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de zonnepanelen op het zuiden gericht staan in de ideale hoek (30-45 graden) jaarlijks 3200 kWh opwekken (zie milieucentraal)
Het gemiddelde energieverbruik van een huishouden was in 2022 2.479 kWh. Hiermee wordt met een gemiddelde KwH prijs van €0,84 jaarlijks €2082,36 uitgespaard.
Dit betekent dat jaarlijks 721 KwH terug geleverd kan worden. Uitgaande van een gemiddeld terugleverbedrag van €0,13 komt het terugverdienende bedrag jaarlijks uit op €93,73.
Hier bovenop komt de teruggave van de energiebelasting. In 2023 is deze vastgesteld op €596,85.
Het uit te besparen komt dan in 2023 op €2.772,94. Uitgaande van dit bedrag verdient u de aanschaf en installatie na 1,62 jaar terug.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om de energierekening omlaag te brengen. Te denken valt aan aanpassingen in het huis zoals isolatie, en het bij het aankopen van nieuwe apparaten goed te letten op het energielabel.
Maar het is ook mogelijk te kijken naar de mogelijkheden om zelf zonne-energie te genereren.
De aankoop en installaties van zonnepanelen is met huidige hoge energieprijzen erg de moeite waard. Ook wordt er bijgedragen aan het tegengaan van klimaatverandering en milieuvervuiling.
We hebben met het voorbeeld gezien dat de aanschaf van zonnepanelen in minder dan twee jaar terugverdiend wordt.

Het is belangrijk om u goed te laten voorlichten over het technische rendement en de geschatte levensduur van de verschillende zonnepanelen.
Ook is het belangrijk zich door deskundigen te laten informeren over de mogelijkheden van isolatie in de specifieke locatie van uw woning, appartementencomplex (in het geval van een VVE) of bedrijfsgebouw.

Heb je na het lezen van dit artikel over de terugverdientijd van zonnepanelen? Schroom dan niet, vul de dakscan in, binnen enkele uren ontvang je een offerte van een bij Zongarant aangesloten partner, zij helpen je verder en kunnen indien nodig bij je langskomen voor een persoonlijk gesprek.