Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn woning?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn dak om mijn gezin van stroom te voorzien? Deze vraag krijgen we regelmatig voor onze kiezen. Het is begrijpelijk dat je hiernaar benieuwd bent.

De meeste mensen willen hun huis volledig zelfvoorzienend maken als het op zonnepanelen aankomt. Eigenlijk ook wel logisch, want als je toch een investering doet kun je er net zo goed voor zorgen dat je voortaan in je volledige stroombehoefte kunt voorzien. We gaan in dit artikel precies uitzoeken hoeveel zonnepalen je op jouw woning nodig hebt.

Verbruik (Kwh)

Om te weten hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen, moet je precies weten hoeveel energie je nu verbruikt. Hoeveel zonnepanelen er per gezin nodig zijn, hangt af van het aantal mensen in dat gezin. Een gemiddeld gezin met 2 volwassenen en 1 kind verbruikt jaarlijks ongeveer 3.500 kWh (kilowattuur).

Om achter je energieverbruik te komen kun je kijken naar het verbruik van de afgelopen jaren. De jaarnota vertelt je precies hoeveel stroom je in dat jaar verbruikt hebt. Om een goed gemiddeld verbruik vast te stellen neem je het gemiddelde van de afgelopen 3 jaren.

Het gemiddelde verbruik dat je hebt vastgesteld is de hoeveelheid stroom die je op moet wekken om zelfvoorzienend te zijn. Ben je van plan om nu ook elektrisch te gaan koken en je water te verwarmen met boilers? Dan kun je er nog iets bij optellen.

We raden het je sowieso aan om een kleine veiligheidsmarge van 10 tot 20 procent in te calculeren. Dat weet je zeker dat je goed zit.

Hoeveel Zonnepanelen

Vermogen (Wh)

Laten we als voorbeeld het gemiddelde verbruik van een gezin met 2 volwassenen en een kind gebruiken. Deze gebruiken gemiddeld 3500kWh per jaar. Hoeveel zonnepanelen hebben we nodig om dit op te wekken?

Het piekvermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in piek watt. We korten dit af met Wp. Een gemiddeld zonnepaneel heeft een gemiddeld piekvermogen van 250 Wp. Natuurlijk varieert dit afhankelijk van het type en merk dat je kiest.

Omdat het in Nederland doorgaans vrij bewolkt is halen we hier meestal maar 85% van het piekvermogen. Een zonnepaneel met een vermogen van 250 Wp levert je dus ongeveer 213 kWh per jaar op. Je kunt dit berekenen door het gemiddeld vermogen te vermenigvuldigen met 0,85.

Om het gemiddelde verbruik van een gezin met 2 volwassenen en een kind (3500 kWh) te dekken, heb je een zonne-installatie nodig die 4117 Wp (3500 x 0,85) kan produceren.

Aantal zonnepanelen

Oké, we weten nu hoeveel vermogen we nodig hebben. Nu wordt het toch echt tijd om het aantal zonnepanelen te berekenen. We hebben dus een vermogen van 4117 Wp nodig om ons verbruik van 3500 kWh te dekken.

Nu gaan we dit benodigde vermogen delen door het piekvermogen dat elk paneel oplevert. Zo komen we erachter hoeveel zonnepanelen we nodig hebben.

Stel dat je kiest voor zonnepanelen met een piekvermogen van 250 Wp. Dat is wat een gemiddeld zonnepaneel je oplevert. Dan zal je dus 17 zonnepanelen nodig hebben.

De berekening hierachter is als volgt: 4117 Wp / 250 Wp = 17 zonnepanelen.

Beschikbaar gebied

Nu we weten hoeveel zonnepanelen we nodig hebben kunnen we kijken hoeveel ruimte deze in beslag zullen nemen. Het is natuurlijk wel handig om te weten of de installatie gaat passen. De gemiddelde afmetingen van een zonnepaneel met een vermogen van 250Wp zijn 0,99m bij 1,65m. Dit komt overeen met 1,64 m2 per paneel. Als je dus 17 panelen nodig hebt, heb je een minimaal dakoppervlak van 28m2 nodig.

Heb je minder ruimte beschikbaar? Kies dan voor panelen met hogere prestaties. Ze leveren hetzelfde vermogen, maar nemen minder oppervlakte per paneel in beslag. Als alternatief kun je ook kiezen voor panelen met dezelfde afmetingen, maar met een hoger piekvermogen, in dat geval heb je ook minder zonnepanelen nodig.

Hulp van een installateur

Natuurlijk helpt een professioneel installatiebedrijf je graag met het uitrekenen hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt. Het kan nog best lastig zijn om de juiste professional te vinden.

Maak daarom gebruik van ons netwerk van gespecialiseerde professionals. Zo kun je zonnepanelen offertes vergelijken met slechts één aanvraag. Helemaal gratis en vrijblijvend. We helpen je dan om snel en eenvoudig de juiste professional te vinden die jouw zonnepanelen kan plaatsen.