Levensduur Zonnepanelen: Hoe lang gaan ze gemiddeld mee?

Wat is nou de levensduur van zonnepanelen? Laten we daar eens dieper op ingaan. Ze kunnen in Nederland tot wel 40 jaar meegaan. De meeste fabrikanten geven je garantie voor een periode van 25 jaar. Je kunt er dus vanuit gaan dat die periode het minimum is dat je zult genieten van de voordelen van je zonnepanelen.

Het is veilig om de investering die je doet in je zonnepanelen een duurzame te noemen. Toch is het wel belangrijk dat je installatie op de juiste manier geïnstalleerd wordt. Ook speelt regelmatig onderhoud een grote rol bij de levensduur van je zonnepanelen.

Levensduur zonnepanelen verlengen door goede installatie

Je volledige installatie bestaat uit meerdere onderdelen dan alleen de panelen zelf. De omvormer of laadregelaar en de kabels ertussen maken ook onderdeel uit van je installatie. Een omvormer gaat gemiddeld 5 tot 10 jaar mee. Dat betekent dat je deze daarna zult moeten vervangen.

Als je zonnepanelen vakkundig zijn geïnstalleerd door een gecertificeerde installateur zal je hier minder snel mee te maken krijgen. Hij zorgt er namelijk voor dat alle onderdelen op een goede manier geïnstalleerd worden en gebruikt erkende bekabeling met CE-markering.

Levensduur zonnepanelen verlengen door goed onderhoud

Onder onderhoud verstaan we meer dan alleen een monteur die zo nu en dan langskomt om te kijken of alles nog naar behoren werkt. Ook het zo nu en dan schoonmaken van je zonnepanelen zorgt ervoor dat ze langer meegaan.

Hoe vaak je je zonnepanelen schoon zult moeten maken is afhankelijk van de hoek en de richting waarop ze geplaatst zijn. Onder de juiste omstandigheden worden je zonnepanelen een handje geholpen door de natuur. Wind en regen kunnen ervoor zorgen dat je zonnepanelen schoon blijven.

Je kunt je installateur hier meer over vragen. Hij weet precies welke omstandigheden in jouw situatie van toepassing zijn en kan je adviseren over het schoonmaken van je zonnepanelen.

Over het algemeen zal je je zonnepanelen minimaal eens in de 5 jaar moeten reinigen. Hiervoor hoef je geen schoonmaakmiddel te gebruiken. Water is hiervoor voldoende.

Controleren of alles nog werkt

Omdat je zonnepanelen geruisloos en ongemerkt hun werk doen op je dak merk je niet snel of er iets aan de hand is met je installatie. Je kunt dit echter wel controleren door bij te houden hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. Zit hier een grote daling in? Dan weet je dat het tijd wordt om de installatie na te kijken. Of dit eventueel door een monteur te laten doen. Wij raden aan om elke week even te kijken wat je zonnepanelen hebben gedaan. Je kunt dit in vele gevallen met een app op je smartphone zien.

Levensduur Zonnepanelen

Langere levensduur van hoge kwaliteit zonnepanelen

Wat ook en rol speelt bij de levensduur van je zonnepanelen is de kwaliteit van de apparatuur die je hebt gekozen. Je kunt de kwaliteit onder andere zien aan de keurmerken die het paneel heeft gekregen.

De installateurs waar wij mee samenwerken gebruiken uitsluitend zonnepanelen van hoge kwaliteit. Zij kunnen je meer informatie verstrekken over de keurmerken die de panelen die ze bij je komen installeren hebben verdiend. Deze panelen zijn bovendien uitgebreid getest en onderworpen aan belangrijke duurproeven. Zo weet je zeker dat je panelen op je dak hebt liggen van goede kwaliteit. Klik hier of kijk aan de rechterzijde van deze pagina voor de dakscan.

Meest voorkomende kwaliteitsproblemen

Heb je je zonnepanelen door een minder betrouwbaar installatiebureau laten installeren? Dan kan het zijn dat je zonnepanelen hebt aangeschaft van mindere kwaliteit. Deze herken je aan de volgende eigenschappen:

  1. De panelen verliezen te snel capaciteit
    Elk zonnepaneel verliest in de loop der jaren iets aan vermogen. Dat is normaal. Toch zijn er zonnepanelen bij die een stuk sneller vermogen verliezen dan het hoort. Om erachter te komen of dit bij jouw panelen het geval is kun je de vermogensgarantie raadplegen. Die vind je op de website van de fabrikant.
  2. Het piekvermogen klopt niet
    Sommige fabrikanten van lagere kwaliteit zonnepanelen geven een hoger piekvermogen op dan dat de panelen daadwerkelijk kunnen halen. Uiteindelijk haal je dan natuurlijk minder rendement uit deze panelen. Je kunt hierachter komen door het piekvermogen in de gaten te houden.
  3. De kwaliteit van de zonnecellen is laag
    Elk zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Het kan zijn dat sommige cellen bijvoorbeeld haarscheurtjes bevatten. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de hele installatie. Je zult dan minder opbrengst hebben.
  4. De panelen kunnen minder goed tegen vocht
    Niet elk zonnepaneel kan even goed tegen vocht. Zeker als je het op de lange termijn bekijkt heb je echt een kwalitatief zonnepaneel nodig. Wanneer je zonnepaneel niet goed tegen vocht kan zal deze kapot vriezen.

Conclusie

De levensduur van je zonnepanelen is dus met gemak 25 jaar. Wanneer je ze goed verzorgt en zo nu en dan onderhoud kunnen ze nog een stuk langer meegaan. Zonnepanelen zijn hiermee dus zeker een duurzame investering.

De levensduur van zonnepanelen is dus gemakkelijk 25 jaar, waarschijnlijk zelfs nog een stuk langer. Daarmee zijn zonnepanelen een goede investering in een duurzame toekomst en een lagere energierekening.