Schuur

Zonnepanelen op de schuur plaatsen: Waar moet u op letten?

Waarom zonnepanelen op het dak van een schuur plaatsen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen zonnepanelen op de schuur plaatsen: het kan zijn dat er al zonnepanelen op het dak geplaatst zijn. Op deze manier kan er nog meer zonne-energie opgewekt worden. Maar het kan ook juist zijn dat het de eerste stap is om met de installatie van zonnepanelen te beginnen bij de woning.

In sommige gevallen vangen de panelen op het dak van de schuur ook meer zon dan op de woning. We zullen straks ontdekken welke factoren hierbij een rol spelen.

zonnepanelen schuur

Nederland is koploper op het gebied van het gebruik van zonne-energie. In 2021 werd iets meer dan 2% opgewekt door zonnepanelen. Veel van deze zonnepanelen staan op daken. Verwacht wordt dat in de Europese Unie in de toekomst een kwart van de energie door middel van zonne-energie opgewekt zal worden.

Wat zijn factoren die het handig maken zonnepanelen op de schuur te plaatsen?

Zonnepanelen houden ervan om in het zonlicht te baden.
Tuinen zijn vaak op het zuiden georiënteerd, en op deze manier vangt de tuin het meeste zonlicht en het minste schaduw. Het is een goede plek voor een zonnepaneel. Ook is het mogelijk de panelen op het westen of oosten te richten (dit kost wel ongeveer 20% aan rendement). Een andere reden dat mensen ertoe doet besluiten om zonnepanelen op de schuur te plaatsen is als het dak niet op het zuiden gericht is. Schuren hebben vaak een plat dak waarbij het makkelijker is om de zonnepanelen in de gewenste positie te installeren.

Ook kiezen mensen ervoor om een relatief klein zonnepaneel op de schuur te zetten voor de stroom voor de schuur en tuin. Hiervoor is een klein paneel van 50w vaak genoeg. Een nieuwe schuur kan zelfs terugverdiend worden met de opbrengst uit de zonnepanelen.

schuur zonnepanelen

Wat levert het op om zonnepanelen op de schuur te plaatsen?

Belangrijk hierbij is:

 • Het oppervlak van het dak van de schuur. Meestal passen er 4 zonnepanelen op die ongeveer 1400kWh opleveren. Het gemiddelde gebruik van een huishouden was in 2022 2.479 KwH. Het levert dus meer dan de helft van de jaarlijkse energiebehoefte op.
 • Het type zonnepaneel.
 • De kosten van de zonnepanelen. De prijs voor 4 zonnepanelen inclusief installatie is rond de €3600 (zonder btw)
 • De prijs van een KwH aan stroom (in December 2022 is dit €0,84)
 • De ligging van de tuin en hellingshoek van de installatie van de zonnepanelen (idealiter 35%)
  In het eerste jaar levert op basis van de energieprijs €1176 op. De investering wordt in ongeveer 3 jaar terugverdiend.

Wat zijn valkuilen voor het plaatsen van zonnepanelen op de schuur?

Waar u op moet letten bij het plaatsen van zonnepanelen op de schuur is :

 • De draagkracht van het dak. Laat eerst door deskundigen vaststellen welk gewicht de constructie kan dragen. Het is belangrijk hierop de keuze van het type zonnepanelen aan te passen. Amorfe zonnepanelen zijn relatief goedkoop en licht maar hebben wel een stuk lager rendement (6-7%) en heeft een kortere levensduur dan bijvoorbeeld monokristalijne zonnepanelen.
 • Hetzelfde geldt voor de muren. Een draagmuur wordt aangeraden om de toebehoren van de zonnepanelen aan vast te hangen: dit zijn bijvoorbeeld een zekeringkast, omvormer en accu. Voor een accu wordt daarnaast ook een ventilator aangeraden.
 • Het gewenste gebruik van de schuur en of dit te combineren is met de benodigde ruimte voor zonnepanelen.
 • Of de ligging van de schuur en het dak geschikt is voor het gewenste rendement.

Zonnepanelen op schuur vergunning: Is er een vergunning voor nodig?

Voor de plaatsing van zonnepanelen verschillen de regels van gemeente tot gemeente.
Van belang hierbij is onder andere het volgende:

 • Of het zonnepaneel en /of zonnecollector op een plat of hellend dak geplaatst wordt.
 • De afstand van de hoogte van het zonnepaneel tot de dakrand (bij een hellend dak)
 • De afstand tussen de zonnecollector of het -paneel en de dakranden. Het is hierbij belangrijk dat de panelen niet uitsteken over de dakrand.
 • Of het gebouw een monument is. Het is belangrijk het geen visuele aantasting geeft.
 • Of er sloopafval of asbest gegenereerd wordt bij de werkzaamheden

In veel gemeenten is als het zonnepaneel niet uitsteekt, en er geen asbest en/of sloopafval gegenereerd geen aparte welstands- of omgevingsvergunning nodig.
Raadpleeg wel eerst het omgevingsloket om de specifieke voorwaarden in uw gemeente te controleren.