Schuur

Zonnepanelen op de schuur plaatsen: Waar moet u op letten?

Waarom zonnepanelen op het dak van een schuur plaatsen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen zonnepanelen op de schuur plaatsen: het kan zijn dat er al zonnepanelen op het dak geplaatst zijn. Op deze manier kan er nog meer zonne-energie opgewekt worden. Maar het kan ook juist zijn dat het de eerste stap is om met de installatie van zonnepanelen te beginnen bij de woning.

In sommige gevallen vangen de panelen op het dak van de schuur ook meer zon dan op de woning. We zullen straks ontdekken welke factoren hierbij een rol spelen.

zonnepanelen schuur

Nederland is koploper op het gebied van het gebruik van zonne-energie. In 2021 werd iets meer dan 2% opgewekt door zonnepanelen. Veel van deze zonnepanelen staan op daken. Verwacht wordt dat in de Europese Unie in de toekomst een kwart van de energie door middel van zonne-energie opgewekt zal worden.

Wat zijn factoren die het handig maken zonnepanelen op de schuur te plaatsen?

Zonnepanelen houden ervan om in het zonlicht te baden.
Tuinen zijn vaak op het zuiden georiënteerd, en op deze manier vangt de tuin het meeste zonlicht en het minste schaduw. Het is een goede plek voor een zonnepaneel. Ook is het mogelijk de panelen op het westen of oosten te richten (dit kost wel ongeveer 20% aan rendement). Een andere reden dat mensen ertoe doet besluiten om zonnepanelen op de schuur te plaatsen is als het dak niet op het zuiden gericht is. Schuren hebben vaak een plat dak waarbij het makkelijker is om de zonnepanelen in de gewenste positie te installeren.

Ook kiezen mensen ervoor om een relatief klein zonnepaneel op de schuur te zetten voor de stroom voor de schuur en tuin. Hiervoor is een klein paneel van 50w vaak genoeg. Een nieuwe schuur kan zelfs terugverdiend worden met de opbrengst uit de zonnepanelen.

schuur zonnepanelen

Wat levert het op om zonnepanelen op de schuur te plaatsen?

Belangrijk hierbij is:

 • Het oppervlak van het dak van de schuur. Meestal passen er 4 zonnepanelen op die ongeveer 1400kWh opleveren. Het gemiddelde gebruik van een huishouden was in 2022 2.479 KwH. Het levert dus meer dan de helft van de jaarlijkse energiebehoefte op.
 • Het type zonnepaneel.
 • De kosten van de zonnepanelen. De prijs voor 4 zonnepanelen inclusief installatie is rond de €3600 (zonder btw)
 • De prijs van een KwH aan stroom (in December 2022 is dit €0,84)
 • De ligging van de tuin en hellingshoek van de installatie van de zonnepanelen (idealiter 35%)
  In het eerste jaar levert op basis van de energieprijs €1176 op. De investering wordt in ongeveer 3 jaar terugverdiend.

Wat zijn valkuilen voor het plaatsen van zonnepanelen op de schuur?

Waar u op moet letten bij het plaatsen van zonnepanelen op de schuur is :

 • De draagkracht van het dak. Laat eerst door deskundigen vaststellen welk gewicht de constructie kan dragen. Het is belangrijk hierop de keuze van het type zonnepanelen aan te passen. Amorfe zonnepanelen zijn relatief goedkoop en licht maar hebben wel een stuk lager rendement (6-7%) en heeft een kortere levensduur dan bijvoorbeeld monokristalijne zonnepanelen.
 • Hetzelfde geldt voor de muren. Een draagmuur wordt aangeraden om de toebehoren van de zonnepanelen aan vast te hangen: dit zijn bijvoorbeeld een zekeringkast, omvormer en accu. Voor een accu wordt daarnaast ook een ventilator aangeraden.
 • Het gewenste gebruik van de schuur en of dit te combineren is met de benodigde ruimte voor zonnepanelen.
 • Of de ligging van de schuur en het dak geschikt is voor het gewenste rendement.

Voordelen van het installeren van zonnepanelen op een berging

Installatie zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen op een berging kan vele voordelen bieden. Het biedt de mogelijkheid om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte op het dak van de berging. Door zonnepanelen op de berging te plaatsen, kunnen extra panelen worden geïnstalleerd en kan de opbrengst van de zonnepanelen worden verhoogd.

Daarnaast zorgt het installeren van zonnepanelen op een berging voor een goed rendement. Doordat de zonnepanelen worden blootgesteld aan maximale zoninstraling, kunnen ze een hoge opbrengst aan duurzame energie genereren. Dit resulteert in een besparing op de energierekening en draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot.

Het plaatsen en installeren van zonnepanelen op een berging kan eenvoudig worden geregeld met de hulp van specialisten op het gebied van zonnepanelen. Zij kunnen advies op maat geven over de benodigde ballast, het aantal zonnepanelen dat geschikt is voor de berging, en de juiste panelen en omvormers die nodig zijn voor een hoog rendement.

Kortom, het installeren van zonnepanelen op een berging biedt voordelen zoals een goed rendement, efficiënt gebruik van ruimte en een bijdrage aan duurzame energie. Het is een verstandige keuze voor iedereen die wil besparen op energiekosten en een positieve impact wil hebben op het milieu.

Evalueren van de ruimte en de berging om geschiktheid te beoordelen

De beschikbare ruimte in de berging kan worden geëvalueerd om te bepalen of deze geschikt is voor de installatie van zonnepanelen. Het oppervlak van het dak en de gewenste hellingshoek spelen hierbij een belangrijke rol. Door de juiste metingen uit te voeren, kan het aantal zonnepanelen worden bepaald dat op het dak van de berging past.

Daarnaast is het ook mogelijk om het bestaande dak te vervangen door zonnepanelen. Dit kan een efficiënte manier zijn om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Het vervangen van het dak kan echter enige kosten met zich meebrengen en moet goed worden overwogen.

Bij het installeren van zonnepanelen moet ook rekening worden gehouden met de ruimte die nodig is voor de omvormer. Een geschikte locatie moet worden gekozen om ervoor te zorgen dat de omvormer goed functioneert en niet wordt blootgesteld aan te hoge temperaturen of vochtigheid.

Het evalueren van de ruimte en de berging is van cruciaal belang bij het beoordelen van de geschiktheid voor het plaatsen van zonnepanelen. Door het oppervlak van het dak, de gewenste hellingshoek en de benodigde ruimte voor de omvormer in kaart te brengen, kan een gedetailleerd advies op maat worden gegeven. Hierdoor kan de geschatte opbrengst in kWh worden bepaald en kan er efficiënt gebruik worden gemaakt van duurzame energie.

schuur voordelen toepassingen

Berekenen van het aantal benodigde zonnepanelen

Om het aantal benodigde zonnepanelen op een schuur te berekenen, moet u rekening houden met verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte en het gewenste energieopwekkingsniveau.

Een goede manier om de berekening uit te voeren is door gebruik te maken van de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel en het jaarlijkse energieverbruik van uw huishouden.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het jaarlijkse energieverbruik van uw huishouden is. Dit kunt u achterhalen aan de hand van uw energierekeningen of door contact op te nemen met uw energieleverancier.

Vervolgens kunt u de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel gebruiken om te bepalen hoeveel panelen u nodig heeft. Stel dat een zonnepaneel gemiddeld 200 kWh per jaar opwekt en uw huishouden 4000 kWh per jaar verbruikt. Dan heeft u 20 zonnepanelen nodig (4000 kWh / 200 kWh per paneel = 20 panelen).

Houd er rekening mee dat factoren zoals de oriëntatie en hellingshoek van het dak ook de opbrengst van de zonnepanelen kunnen beïnvloeden. Zonnepanelen presteren het beste wanneer ze naar het zuiden gericht zijn en een hellingshoek hebben tussen de 30 en 40 graden.

Als u twijfelt over de berekening of wilt profiteren van persoonlijk advies, is het raadzaam om contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf dat u kan voorzien van een advies op maat en u kan helpen bij het bepalen van het juiste aantal zonnepanelen voor uw schuur.

Plaatselijke bestemmingsplannen en voorschriften begrijpen

Bij het overwegen van het plaatsen van zonnepanelen op een schuurtje, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de relevante plaatselijke bestemmingsplannen en voorschriften. Elk gebied kan verschillende regels en beperkingen hebben met betrekking tot de installatie van zonnepanelen.

Het is belangrijk om te weten of er bijvoorbeeld beperkingen zijn met betrekking tot de grootte of hoogte van de zonnepanelen, of dat er specifieke eisen zijn met betrekking tot de esthetiek van het schuurtje. Daarnaast kan er ook vereist worden dat de zonnepanelen op een bepaalde manier worden geïnstalleerd, zoals aarding of bekabeling. Het niet naleven van deze voorschriften kan leiden tot juridische problemen of het moeten verwijderen van de zonnepanelen.

Om eventuele problemen te voorkomen, is het raadzaam om een professioneel advies in te winnen en de plaatselijke bestemmingsplannen en voorschriften zorgvuldig te bestuderen voordat u een offerte aanvraagt voor de installatie van zonnepanelen op uw schuur. Zorg ervoor dat u voldoende ruimte heeft op uw schuur en dat deze geschikt is voor de installatie van zonnepanelen. Kies ook voor kwalitatieve zonnepanelen om een optimaal rendement en duurzame energieopwekking te garanderen.

zonnepanelen schuur

Schatten van ballastvereisten

Het schatten van de ballastvereisten voor de installatie van zonnepanelen op een schuur is essentieel om ervoor te zorgen dat het dak voldoende draagkracht heeft voor het extra gewicht. Verschillende factoren spelen hierbij een rol.

Allereerst is het belangrijk om het gewicht van de zonnepanelen inclusief de ballast te weten. Dit varieert afhankelijk van het gekozen montagesysteem en de grootte van de panelen. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het dak de extra belasting aankan.

Daarnaast zijn er andere factoren die de benodigde hoeveelheid ballast beïnvloeden. De locatie is bijvoorbeeld van invloed op de windsnelheden waarmee rekening moet worden gehouden bij het bepalen van het benodigde gewicht aan ballast. Verschillende montagesystemen vereisen ook verschillende hoeveelheden ballast.

De soort dakbedekking is ook van belang. Bijvoorbeeld, als de schuur golfplaten als dakbedekking heeft, is het belangrijk om te beoordelen of dit voldoende stabiliteit biedt voor de zonnepanelen en ballast.

Het schatten van de ballastvereisten is een complex proces dat het beste kan worden overgelaten aan zonnepaneel specialisten. Zij kunnen de juiste panelen en montagesystemen adviseren, evenals de benodigde hoeveelheid ballast bepalen op basis van individuele situaties.

Als u geïnteresseerd bent in het installeren van zonnepanelen op uw schuur, is het raadzaam om meerdere zonnepaneel offertes aan te vragen en advies op maat te krijgen. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw systeem efficiënt en veilig wordt geïnstalleerd, met de juiste hoeveelheid ballast om optimale prestaties te garanderen, zelfs onder verschillende omstandigheden zoals schaduw van andere objecten.

Zonnepanelen op schuur vergunning: Is er een vergunning voor nodig?

Voor de plaatsing van zonnepanelen verschillen de regels van gemeente tot gemeente.
Van belang hierbij is onder andere het volgende:

 • Of het zonnepaneel en /of zonnecollector op een plat of hellend dak geplaatst wordt.
 • De afstand van de hoogte van het zonnepaneel tot de dakrand (bij een hellend dak)
 • De afstand tussen de zonnecollector of het -paneel en de dakranden. Het is hierbij belangrijk dat de panelen niet uitsteken over de dakrand.
 • Of het gebouw een monument is. Het is belangrijk het geen visuele aantasting geeft.
 • Of er sloopafval of asbest gegenereerd wordt bij de werkzaamheden

In veel gemeenten is als het zonnepaneel niet uitsteekt, en er geen asbest en/of sloopafval gegenereerd geen aparte welstands- of omgevingsvergunning nodig.
Raadpleeg wel eerst het omgevingsloket om de specifieke voorwaarden in uw gemeente te controleren.

Een vrijblijvende offerte krijgen van zonnepaneel specialisten

Wil je zonnepanelen op je schuur laten plaatsen? Vraag dan nu vrijblijvende offertes aan bij zonnepaneel specialisten. De installatie van zonnepanelen op een schuur is een goed idee, of deze nu een plat dak of een schuin dak heeft. Het plaatsen van zonnepanelen op een schuur kan je helpen om duurzame energie op te wekken en je elektriciteitskosten te verlagen.

Bij het aanvragen van offertes is het belangrijk om de specialisten te voorzien van de benodigde informatie, zoals de grootte van de schuur en het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Daarnaast kunnen zij je adviseren over de juiste panelen en omvormers voor jouw schuur.

De offertes moeten alle kosten bevatten, inclusief materiaal en installatie, evenals eventuele garanties en serviceopties. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van de investering en het rendement op lange termijn. Zorg ervoor dat je ook vraagt naar de beschikbare ruimte en of er extra ballast nodig is, afhankelijk van de ondergrond en de dakbedekking van de schuur.

Met een vrijblijvende offerte krijg je een op maat gemaakt advies dat voldoet aan jouw behoeften en budget. Aarzel niet om contact op te nemen met zonnepaneel specialisten om een offerte aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen op jouw schuur.