Soorten

Verschillende soorten zonnepanelen

Tegenwoordig investeren steeds meer mensen in zonnepanelen. Het is zeker waar dat het een dure eerste stap is, maar met het oog op de toekomst is het je geld dubbel en dwars waard. Je kiest dus eindelijk voor zonnepanelen – maar wat voor soort zonnepanelen ga je dan kopen? Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen. Het belangrijkste is echter om het beste type voor jouw behoeften te gebruiken. Dat zal ik je allemaal uitleggen in dit artikel, zodat je de beste keuze kunt maken. Maar ten eerste, waarom zou je zonnepanelen überhaupt willen?

Na installatie zullen zonnepanelen energie produceren en je rekeningen verlagen. Het installeren van zonnepanelen is een geweldige manier om een milieubewuste keuze te maken met weinig tot geen degelijke financiële nadelen.
zonnepanelen soorten

De zonnepaneelsoort: Monokristallijn

Monokristallijne zonnepanelen zijn meestal gemaakt van dunne-film cellen die op een dragerplaat zijn bevestigd met koperen contacten of gesoldeerde verbindingen om de cellen met elkaar te verbinden. Het voor- en achteroppervlak van monokristallijne cellen bestaat meestal uit zwarte of donkerblauwe onzuiverheden die de orde van grootte vormen. Monokristallijne zonnepanelen worden gebruikt in toepassingen met een hoog rendement, zoals ruimteverwarming en fotovoltaïsche systemen voor woningen.
zonnepaneelsoort Monokristallijn

Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen kunnen tot 2% meer vermogen leveren dan polykristallijne, terwijl ze ook minder ruimte innemen. Ze zijn echter duurder, maar zullen je op de lange termijn geld besparen omdat ze een hoog rendement per vierkante meter paneel leveren.

Deze zonnepaneelsoort is verreweg de beste keuze voor huiseigenaren die het meeste uit hun kleine dak willen halen.

Zonnepaneelsoort: Polykristallijn zonnepaneel

Bij een polykristallijn zonnepaneel zijn er veel kleine kristallen in plaats van één groot kristal. Een polykristallijne zonnecel lijkt op het patroon van gebroken scherven, in tegenstelling tot het strakke uiterlijk van monokristallijne cellen.
Zonnepaneelsoort Polykristallijn

Polykristallijne zonnepanelen zijn een type fotovoltaïsche panelen die kristallen gebruiken om elektriciteit op te wekken. Polykristallijne zonnepanelen zijn een economische manier om stroom voor je huis te produceren. Ze zijn minder efficiënt dan monokristallijne panelen, maar hebben een grotere productiecapaciteit en gebruiken minder materiaal om te maken.

Polykristallijne zonnepanelen zijn een betere keuze dan monokristallijne panelen als er veel dakruimte is. En polykristallijne panelen kosten minder in aanschaf en installatie, en ze hebben een hoger energieomzettingsrendement dan monokristallijne versies.

Dus lang verhaal kort, polykristallijne zonnepanelen worden vaak gebruikt in toepassingen waar veel dakruimte is en grootte geen prioriteit is. Ze zijn een economische keuze voor wie een manier moet vinden om zijn huis van energie te voorzien met zo weinig mogelijk materiaal. En polykristallijne zonnepanelen zijn minder efficiënt dan monokristallijne modellen, maar ze hebben een grotere productiecapaciteit en gebruiken minder materiaal om te maken.

Wat is het verschil tussen de zonnepaneelsoort monokristallijn en polykristallijn?

De twee soorten kristallijne panelen zijn beide geschikt voor installatie op een zonnepanelensysteem op het dak. Het grote verschil is dat het gasfusieproces duurder is, maar ook efficiënter. Dit zijn allemaal argumenten die je goed moet onthouden bij het aanschaffen van jouw nieuwe zonnepanelen.

Monokristallijne cellen bestaan uit een enkel kristal dat na het stolproces wordt bewerkt en vervolgens in dezelfde richting wordt gelegd. Bij polykristallijn vindt deze bewerking niet plaats.

Daardoor zijn sommige zonnecellen polykristallijn, omdat ze uit meerdere kristallen bestaan. Systemen met monokristallijne panelen hebben een hogere opbrengst als je de kwaliteit van de inhoud bekijkt. Polykristallijne panelen voor grote oppervlakten zijn minder duur en zuiniger.

Monokristallijne panelen zijn meer geschikt voor kleine daken. Om ze te onderscheiden van andere opties zijn ze meestal zwart of donkerblauw en hebben ze een strak uiterlijk.

Polykristallijne panelen daarentegen zijn te herkennen aan alleen hun typische blauwe kleur.

Zonnepaneelsoort: Amorf zonnepaneel

Dunne film zonnepanelen zijn om twee redenen effectiever dan zonnepanelen van kristallijn silicium. Ten eerste wordt amorf silicium niet zo stijf als kristallijn silicium – het kan beter contact maken met een groter aantal oppervlakken. Ten tweede kan amorf silicium vanwege zijn aard een veel breder golflengtebereik in lichtabsorptie bieden. Van alle genoemde zonnepanelen leveren amorfe zonnepanelen het minste rendement.
Zonnepaneelsoort Amorf

Dunne-film zonnepanelen zijn minder duur en worden meestal gebruikt voor andere toepassingen dan op daken. Je vindt ze in auto’s, boten, op bussen of via je elektriciteitsnet. Dunne-film zonnecellen werden oorspronkelijk ontwikkeld voor de auto- en vliegtuigmarkt, maar met de exponentiële groei van zonne-energie in de afgelopen jaren zijn ze ook op daken gaan gebruiken.

Ze zijn minder duur dan fotovoltaïsche panelen van kristallijn silicium omdat ze flexibeler zijn en een breder spectrum van zonlicht kunnen absorberen. Dunne-film zonnepanelen werden al in 1881 voor het eerst geïntroduceerd in laboratoria door de wetenschapper Georges Leopold Damas, die ingenieur was aan het Parijse Observatorium.

Zonnepaneelsoort: Glas-glas zonnepanelen

Zonnepanelen worden gebruikt om energie op te wekken door zonlicht om te zetten in elektriciteit. Het nieuwste zonnepaneel op de markt, glas-glas zonnepanelen, kan een geweldige investering zijn omdat ze veel duurzamer zijn dan andere soorten panelen. Glas-glas panelen verslechteren niet zo gemakkelijk als andere soorten panelen, zodat je langere tijd van een hogere opbrengst geniet.
Zonnepaneelsoort Glas glas

Glas-glas zonnepanelen leveren meer kWh op dan de oudere stijlen, dus je blijft 25 jaar lang stroom opwekken. Fantastisch, toch? Maar deze zonnepanelen kosten meer omdat ze relatief nieuw zijn en ook niet zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn op de markt omdat er nog niet veel aanbod is. Je moet de hogere aanschafprijs dus goedmaken met een hogere opbrengst, en binnen afzienbare tijd heb je gegarandeerd winst.

Conventionele silicium zonnepanelen hebben een levensverwachting van 25-30 jaar, wat hoger is dan goedkopere plasmonische panelen (meestal 18-20 jaar), maar nog steeds niet zo lang als amorfe dunne filmcellen.

zonnepanelen kopen?

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van zonnepanelen, zijn er veel verschillende soorten beschikbaar om uit te kiezen. Monokristallijne zonnepanelen hebben het hoogste rendement en zijn een geweldige keuze voor huiseigenaren die het meeste uit hun kleine dak willen halen. Polykristallijne zonnepanelen zijn een economische keuze voor wie een manier moet vinden om zijn huis van energie te voorzien met zo min mogelijk materiaal, en ze zijn efficiënter dan monokristallijne modellen in situaties waar veel dakruimte beschikbaar is. Als je interesse hebt in het kopen van zonnepanelen, kun je via onze website in contact komen met gecertificeerde installateurs. Vul de dakscan in om een goede schatting te krijgen van jouw besparingen en investeringen.