Alles wat je moet weten over zonnepanelen installatie
Een van de eerste dingen waar je mee te maken krijgt als je zonnepanelen aanschaft, is de installatie. Er komt namelijk heel wat bij kijken, en wat de mogelijkheden zijn verschilt per woning of bedrijfspand. Hieronder lees je alles wat je moet weten over zonnepanelen installatie.
Voordelen van zonnepanelen
Voordat we ingaan op de installatie van zonnepanelen, bekijken we eerst even wat de voordelen van zonnepanelen zijn:
- Je bespaart geld, omdat je energierekening daalt
- De waarde van je woning stijgt, aangezien zonnepanelen een meerwaarde vormen voor een pand
- Het is beter voor het milieu, want ze wekken elektriciteit op zonder CO2 uitstoot
Als je besloten hebt om zonnepanelen op jouw woning te plaatsen, is het belangrijk om te bepalen of je dit zelf gaat doen of laat doen door een expert. Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Als je zelf zonnepanelen installeert ben je goedkoper uit, aangezien je de kosten van een installateur niet hoeft te betalen. Maar, experts weten natuurlijk precies waar ze op moeten letten, om zonnepanelen op de meest winstgevende en veilige manier te installeren.
De voordelen van een zonnepanelen installateur
Als je zelf niet zo handig bent of je gewoonweg zo min mogelijk risico wil lopen, raden we je aan om een zonnepanelen installateur in te schakelen. Een bijkomend voordeel is dat installateurs de meeste zonnepanelen binnen een dag kunnen plaatsen, zodat je zo min mogelijk last ondervindt. Een expert zal ten eerste bepalen hoeveel panelen je nodig hebt en/of er mogelijk zijn, en dit vervolgens verwerken in een op maat gemaakt legplan voor jouw woning. Het monteren van zonnepanelen is namelijk niet zo eenvoudig en er moet rekening worden gehouden met tal van aspecten, denk aan de hellingsgraad en eventuele schaduwval.
Daarnaast moeten ook de juiste zonnepanelen worden uitgekozen, met voldoende vermogen voor jouw verbruik en woning. De installateur zal de gehele plaatsing voor zijn rekening nemen, waardoor je garantie hebt mochten er eventuele gebreken of problemen ontstaan. Als zonnepanelen verkeerd worden gemonteerd kan dit ook erg gevaarlijk zijn, denk alleen maar aan de gevolgen van panelen die loskomen tijdens bijvoorbeeld een storm.
Installatie zonnepanelen zelf doen
Als je ervoor kiest om de zonnepanelen zelf te installeren, dan is het uiteraard belangrijk dat je van tevoren voldoende onderzoek doet naar dit onderwerp. Gelukkig bestaan er onder andere handige doe-het-zelf zonnepanelen pakketten, waardoor de installatie een beetje eenvoudiger wordt.
Ga als eerste op zoek naar de juiste plek en kies voor een locatie waar het meeste zonlicht valt. Houd hierbij ook rekening met schaduwen, bijvoorbeeld door bomen, een schoorsteen of andere woningen. In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen te installeren, maar er zijn een aantal uitzonderingen bijvoorbeeld als je in een monument woont. Het kan dus geen kwaad om dit eerst even na te vragen. Iets anders om aan te denken is de exacte positie, zo moet de hellingshoek van de zonnepanelen bijvoorbeeld gelijk zijn aan die van het dak.
Voordat je jouw zonnepanelen daadwerkelijk installeert, is het erg belangrijk om de locatie te inspecteren. Als je de zonnepanelen op het dak plaatst, is het belangrijk dat het dak voldoende draagkracht heeft. Ook de dakbedekking zelf is hierbij van belang, zoals bijvoorbeeld eventuele beschadigingen die eerst moeten worden gerepareerd.
Extra tips voor de (zelf) installatie van zonnepanelen
Als alles in orde is, kun je beginnen met het daadwerkelijke installeren van de zonnepanelen. Tijdens de montage dien je voorzichtig te werk te gaan, zodat de panelen niet beschadigen. Doe-het-zelf paketten bevatten veelal voldoende informatie over de manier waarop je de panelen moet bevestigen. Zorg ervoor dat je de handleiding zorgvuldig volgt, zodat ze niet van het dak waaien tijdens een storm.
De juiste omvormer kiezen, is een ander belangrijk aspect voor het installeren van zonnepanelen. Het vermogen is onder andere van belang, waarbij dit iets lager mag zijn dan het vermogen van de panelen zelf. Dit komt omdat we in Nederland de maximale capaciteit van de zonnepanelen zelden halen. Ga vervolgens na of jouw zonnepanelen een transformator nodig hebben. Waarbij het ideaal is als dit niet zo is, aangezien dit over het algemeen een hoger rendement betekent.
Nu wordt het wat complexer en is de kans groot dat je ervoor kiest om een installateur in te schakelen. Als je namelijk last hebt van schaduw, kun je ervoor kiezen om ieder paneel afzonderlijk te optimaliseren. Met een micro-omvormer bijvoorbeeld. Doe je dit niet, dan wordt het vermogen bepaald door de zwakste schakel, waardoor je niet optimaal gebruik maakt van jouw zonnepanelen.
Zonnepanelen laten installeren
Als dit allemaal nogal ingewikkeld klinkt, laat jouw zonnepanelen dan veilig en snel installeren door een expert. Zo weet je zeker dat dit op de juiste manier gebeurd en kun je met een gerust hart genieten van jouw groene energie. Deze deskundige installateurs zorgen er ook voor dat de hele installatie weerbestendig is, dat de ventilatie voldoende is en dat eventuele dakpannen worden verwijderd om de panelen op de juiste manier (zonder lekkage) te installeren. Tevens kun je een onderhoudscontract afsluiten met de onderneming, zodat je ook naar het onderhoud geen omkijken hebt. Lees hier alles over het onderhoud van zonnepanelen.
Tevens kunnen zonnepanelen experts jou adviseren of er een aanpassing nodig is in de meterkast. Over het algemeen kun je er rekening mee houden dat je voor zonnepanelen met een vermogen van 600 Wp (Wattpiek) een vrije groep nodig hebt. Hetzelfde geldt voor het monitoren van het vermogen en de opbrengst. Want niets is natuurlijk leuker om te zien hoeveel energie jouw zonnepanelen gedurende de dag opleveren en hoeveel geld ze jou dus besparen.
Extra zonnepanelen laten plaatsen
Een ander voordeel van een professionele installatie is, dat er rekening kan worden gehouden met een uitbreiding van zonnepanelen in de toekomst. Want als blijkt dat de zonnepanelen erg winstgevend zijn, of als je eerst een beperkt aantal zonnepanelen wil laten plaatsen, is het wel zo handig dat dit op een eenvoudige manier kan worden uitgebreid. Als dit iets is dat je overweegt, geef dit dan altijd aan bij het aanvragen van een offerte.
Vergunningen en subsidies zonnepanelen installatie
Uiteraard zijn er ook regels voor het plaatsen van zonnepanelen. Iets waar je je niet druk over hoeft te maken, als je de installatie door een erkende onderneming laat uitvoeren. Vergunningvrij betekent namelijk niet regelvrij, zoals: de excessenregeling, verplicht rekening houden met de buren en gebouwen die liggen in Rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht. Deskundigen hebben constant te maken met dit soort situaties, waardoor ze jou tevens kunnen helpen bij het aanvragen van een eventuele vergunning en de panelen zo kunnen plaatsen dat ze aan alle Nederlandse regel- en wetgevingen voldoen.
Tenslotte kun je door het laten installeren van zonnepanelen, beroep doen op de BTW-teruggave regeling. Helaas bestaat de voorgaande subsidie zonnepanelen niet meer. Om te voldoen aan het terugvragen van de BTW als particulier, dien je te beschikken over: de factuur van de zonnepanelen en die van het energiebedrijf, plus het energiecontract. Vergeet niet om dit binnen 6 maanden na aanschaf te doen.