Wat is de opbrengst van zonnepanelen?
Wat is de opbrengst van zonnepanelen? Bijna iedereen wilt tegenwoordig zonnepanelen installeren. Als het zo populair is, dan zal dat met een goede reden zijn. Je hebt eindelijk de beslissing genomen dat je zonnepalen wilt installeren op jouw huis maar je wilt natuurlijk weten wat een zonnepanelen instalie jouw precies op brengt.
Zonnepanelen zijn niet alleen erg goed voor het milieu. Ze besparen ook nog eens veel geld voor jou en je familie. Als je zonnepanelen wilt installeren dan wil je natuurlijk weten hoeveel groene stroom dat oplevert. Helaas is het niet zo gemakkelijk om de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen.
Het is namelijk niet een simpel rekensommetje dat je zomaar kan doen. Er zijn heel veel verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Niet getreurd, In dit artikel beschrijven we de belangrijkste factoren en waar je dan precies mee rekening moet houden, zodat jij met een gerust hart zonnepanelen kan laten installeren.
Waar moet je op letten bij de opbrengst van zonnepanelen?
Als je de opbrengst van zonnepanelen wilt meten, moet je er op letten dat zonnepanelen gemiddeld 85% van hun capaciteit benutten. Het vermogen van de zonnepanelen wordt uigedrukt in WattPeak en de verwachte opbrengst wordt uitgedrukt in kWh. Laat je zonnepanelen installeren met een vermogen van 2500 WP, dan zal de installatie per jaar dus gemiddeld 2,125 kWh opleveren (0,85 x 2500).
Je moet ook op andere dingen letten wanneer je de opbrengst van zonnepanelen wilt berekenen. Denk hierbij aan de hoeveelheid zonnepanelen die je gaat installeren. Je zult ook met de zoninstraling, de hellingshoek en de oriëntatie rekening moeten houden wanneer je de zonnepanelen gaat installeren.
Al deze factoren hebben namelijk invloed op hoeveel capaciteit de zonnepanelen op jouw dak gaan benutten. Als je met deze factoren rekening houdt, is het al een stuk makkelijker om de opbrengst van jouw zonnepanelen per dag, per maand of per jaar te berekenen.
Wat is de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen?
Zoals we al eerder beschreven heb je om de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen te kunnen berekenen wat informatie nodig. Er zijn namelijk een heel aantal aan dingen die kunnen meespelen bij de opbrengst die jij gemiddeld per jaar zou verkrijgen van de zonnepanelen.
Het hebben van een schuin dak (Internal link naar ander blog) kan veel invloed hebben op het uitrekenen van de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen. Daarnaast wil je natuurlijk ook weten hoeveel licht jouw zonnepanelen dagelijks verkrijgen om een goede berekening te doen voor de gemiddelde opbrengst.
De temperatuur speelt een rol
De temperatuur speelt ook een grote factor in het berekenen van de gemiddelde opbrengst van jouw zonnepanelen. Ook de ligging kan een grote invloed hebben, in het zuiden zullen jouw zonnepanelen meer licht opvangen en dus meer stroom opwekken. Tot slot zullen de soort zonnepanelen en de aanwezigheid van zowel licht als schaduw veel invloed hebben op de gemiddlde opbrengst van de zonnepanelen.
Wat is de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per maand in kWh?
Je zult waarschijnlijk ook willen weten wat de gemiddelde opbrengst van jouw zonnepanelen per maand in KwH is. Eerst zul je moeten kijken naar wat de zonnepanelen jou per jaar opbrengen. We zullen dat in dit geval doen met een voorbeeld familie. Het gezin heeft een installatie dat hen met een totale vermogen van 4276 WP met een benutte capaciteit van 85%. Om de jaaropbrengsten van van deze zonnepanelen te kunnen berekenen doe je gewoon de volgende rekensom; 0,85% x 4276. De gemiddelde jaaropbrengsten voor dit gezin zijn dus ongeveer 3634 kWh aan groene stroom.
Als je de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per maand in kWh voor dit gezin wilt berekenen, kan je dus dezelfde rekensom doen maar het dan gewoon door 12 delen. 3634 kWh delen door 12 is ongeveer 303. De gemiddelde opbrengsten van de zonnepanelen per maand voor dit voorbeeld gezin zijn dus ongeveer 303 kWh per maand. Je moet hier wel goed bij opletten dat dit dus om een gemiddelde gaat. Er zal meer licht en zon zijn in zowel als de lente en zomer dan in de winter en de herfst. Daardoor zullen de kWh per maand die zonnepanelen opbrengen in de winter en herfst lager liggen dan die in de zomer en lente.
Wat is de opbrengst per dag?
Je kan natuurlijk ook op deze manier gemakkelijk de kWh per dag die de zonnepanelen gemiddeld gaan opbrengen berekenen. Hierbij doen we gewoon weer ongeveer dezelfde rekensom. Alleen zullen we hem deze keer door 365 delen, want er zijn natuurlijk 365 dagen in een jaar. Ons voorbeeld gezin heeft dus gemiddeld 3634 kWh aan groene stroom per jaar als opbrengst. 3634 kWh delen door 365 is gemiddeld ongeveer 10 kWh per dag. Zo weet je dus hoeveel jouw zonnepanelen gemiddeld opbrengen per jaar, maand of dag in kWh.
Is de opbrengst van zonnepanelen in de winter hetzelfde?
Daar is eigenlijk een heel makkelijk antwoord op. Zonnepanelen hebben licht nodig dus de opbrengst van zonnepanelen in de winter is lager dan de opbrengst van zonnepanelen in de zomer.
Dit betekent niet dat het helemaal geen zin heeft om zonnepanelen in de winter te hebben, ze zullen namelijk nog steeds wat voor je opbrengen. Dat kan soms vervelend zijn, in de winter verbruik je namelijk de meeste stroom van het jaar. Denk bijvoorbeeld aan de maand december waar veel gezinnen zowel Kerst als Sinterklaas vieren. Door de kerstverlichting die veel huizen hebben rond deze tijd van het jaar wordt er ook veel stroom verbruikt.
Je kan met de stroom die in de winter gemiddeld wordt opgebracht door zonnepanelen nog steeds een elektrische auto rijden zo’n 212 km rijden, of bijvoorbeeld een groot aantal uren stofzuigen. Daarnaast kan je ook de vaatwasser of wasmachine gemiddeld een behoorlijk aantal keer laten draaien met de opbrengst van zonnepanelen in de winter.
Zonnige winterdagen
Natuurlijk zijn er ook zonnige winterdagen. Hier kan de opbrengst van jouw zonnepaneel in de winter ook nog eens pieken. De zon in december schijnt in december gemiddeld 58 uur in Nederland. In januari is dat al 68 uur, in februari is dat 91 uur. Zo kun je dus ook tijdens de winter nog heel wat opbrengst verkrijgen van jouw zonnepanelen.
Opbrengst van een zonnepaneel op een bewolkte dag
Het klinkt misschien raar maar de opbrengst van een zonnepaneel op een bewolkte dag hoeft niet per se minder energie op te brengen. De universiteit van Wageningen heeft hier zelfs onderzoek naar gedaan. Het blijkt dat de zonnepanelen tijdens de bewolkte dagen vaak hogere piekmomenten hebben. Dit komt omdat tijdens een bewolkte dag, de reflectie van stapelwolken vaak meer licht opleveren. Daarnaast zullen de zonnepanelen op jouw dak ook nog eens veel beter werken bij de temperaturen op bewolkte dagen.
Zo bereken je dat dus!
Om de opbrengst van jouw zonnepanelen te kunnen berekenen heb je dus wel wat informatie nodig. Er zijn veel aspecten die belangrijk zijn om te komen tot een correcte berekening. Denk hierbij aan zaken zoals het weer, de temperatuur, de ligging, en hoeveel zonnepanelen je wilt gaan installeren.
Deze factoren hebben allemaal grote invloed op de berekening. Je kan daarnaast ook altijd ons contacteren om vrijblijvend advies aan te vragen. We hopen in ieder geval dat je op dit moment een goede schatting kunt maken van de opbrengst van de zonnepanelen die je wilt installeren.