Onderhoud

Onderhoud zonnepanelen – Zo doe je dat

Bij de aanschaf van zonnepanelen denk je niet direct na over het onderhoud ervan, maar toch is dit een belangrijk punt om bij stil te staan. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je zonnepanelen zelf te onderhouden of om een onderhoudscontract af te sluiten.

Hieronder belichten we de voor- en nadelen van beide opties, wat de kosten voor het onderhouden van zonnepanelen zijn en hoe vaak zonnepanelen onderhoud nodig hebben. Eén ding staat in ieder geval vast: met goed onderhouden zonnepanelen profiteer je maximaal van jouw investering.

Onderhoud zonnepanelen

Onderhoud zonnepanelen kosten uitgelegd

Aangezien je waarschijnlijk het meest nieuwsgierig bent naar de kosten, behandelen we dit onderwerp als eerst. Houd echter wel in gedachten dat de goedkoopste onderhoudsmethode niet altijd de beste is, want bij het onderhoud van zonnepanelen komt meer kijken dan je zou denken. Het juiste onderhoud zorgt er ook voor dat de levensduur van de zonnepanelen wordt verlengd.

Er zijn twee manieren om je zonnepanelen te onderhouden, door dit zelf te doen of door een deskundige in te schakelen. Zelf onderhoud van zonnepanelen is natuurlijk een stuk goedkoper, maar je dient hiervoor wel handig te zijn en geen hoogtevrees te hebben. Het onderhouden van zonnepanelen bestaat uit meer dan enkel het schoonmaken ervan, want je dient ook de veiligheid en werking te controleren.

Het nadeel van het laten onderhouden van je zonnepanelen, zijn de kosten die daarmee gepaard gaan. Maar, daar staat wel tegenover dat je er zeker van kunt zijn dat jouw panelen weer maximaal benut kunnen worden en nog steeds goed bevestigd zijn. In de meeste gevallen kun je rekenen op kosten van 100 tot 150 euro per schoonmaakbeurt.

Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Een veelgestelde vraag die installateurs van zonnepanelen krijgen, is of zonnepanelen wel degelijk onderhoud nodig hebben. Het antwoord is simpel: ja. Hoewel veel zonnepanelen grotendeels zelfreinigend zijn, dienen ze wel eens in de zoveel tijd te worden schoongemaakt. De meeste zonnepanelen zijn voorzien van een nanocoating, wat er voor zorgt dat regen, sneeuw en dergelijke gewoon van de zonnepanelen afglijdt. We kunnen je aanraden om de zonnepanelen eens in de 2 jaar à 3 jaar te (laten) schoonmaken. Met name als er veel bladeren, vogelpoep of ander vuil op of rond de zonnepanelen ligt.

Je kunt het deels zelf in de gaten houden wanneer je zonnepanelen toe zijn aan een onderhoudsbeurt, door de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten te houden. Als je merkt dat dit minder wordt, kan het goed zijn dat je zonnepanelen moeten worden gecontroleerd en schoongemaakt. Mocht je dit laatste zelf doen, zorg er dan voor dat je de juiste middelen gebruikt zodat je de zonnecellen niet beschadigt. Ook het gebruik van schoonmaakmiddel dat ervoor zorgt dat de zonnestralen worden weerkaatst is afgeraden, want hiermee bereik je juist het tegenovergestelde effect.

Onderhoud zonnepanelen omvormer

Niet alleen de zonnepanelen zelf, maar ook de omvormer dient te worden onderhouden. Met name omdat dit kastje vaak wordt opgehangen in een stoffige ruimte zoals de zolder, is het goed om deze eens in de zoveel tijd stofvrij te maken. Dit is een klein klusje dat je gemakkelijk zelf kunt doen, maar waardoor je er wel voor zorgt dat je zo lang mogelijk plezier hebt van jouw zonnepanelen.

Waarom zonnepanelen en de omvormer laten onderhouden?

De productgarantie van zonnepanelen varieert nogal en kan oplopen tot wel 25 jaar. Hieraan zit vaak een vermogensgarantie verbonden, waarbij een fabrikant je verzekert dat een zonnepaneel ook na een x-aantal jaren nog een bepaald percentage van het vermogen zal leveren. Door zowel de panelen als je omvormer goed te onderhouden, geniet je van het meeste rendement en zo haal je dus ook het meeste uit jouw investering.

omvormer zonnepanelen onderhoud

Wil je alles weten over omvormers en het onderhoud van zonnepanelen? Doe de dakscan kom in contact met de beste installateurs van Nederland. Wij werken alleen met installateurs die erkend en Zonnegarant gecertificeerd zijn.