Schuin dak

Zonnepanelen op schuin dak, kan dat?

Zonnepanelen op een schuin dak. Zonnepanelen zijn in de laatste paar jaren ontzettend in populariteit gestegen. Het is dan ook niet gek dat jij waarschijnlijk ook zonnepanelen willen laten installeren, maar je hebt een schuin dak. Kan je zonnepanelen op een schuin dak installeren en welk montagemateriaal heb je daarvoor nodig? Geen zorgen, in dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over zonnepanelen op een schuin dak.

zonnepanelen schuin dak

Voordelen van zonnepanelen op een schuin dak

Er zijn wat voordelen verbonden aan het installeren van zonnepanelen op een schuin dak. De zonnepanelen liggen natuurlijk al automatisch in een hoek wanneer je deze op een schuin dak installeert. Hierdoor zal er natuurlijk meer licht vallen op de zonnepanelen waardoor jij meer energie kan opwekken. Daarnaast is er op een schuin dak ook vaak meer oppervlakte dan op een plat dak. Hierdoor kan jij dus meer zonnepanelen installeren op jouw schuine dak.zonnepanelen schuin dak 2

Andere voordelen

Dat zijn niet de enige voordelen van zonnepanelen op een schuin dak. Er zijn namelijk nog wat andere voordelen verbonden aan het installeren van zonnepanelen op een schuin dak. Zo blijven de zonnepanelen beter schoon wanneer deze op een schuin dak zijn geplaatst. Aangezien het dak schuin is, kan de regen en stof wat op de zonnepanelen terecht komt makkelijker worden afgespoeld door de ligging. Daarnaast is het bevestigen van zonnepanelen vaak eenvoudiger wanneer je een schuin dak hebt. Omdat deze daken al materiaal hebben waar je eenvoudiger zonnepanelen op kunt installeren. Dat scheelt natuurlijk niet alleen tijd maar kan ook nog eens kosten besparen.

Montagemateriaal voor zonnepanelen op schuin dak

Om de zonnepanelen op een schuin dak te monteren, zijn verschillende materialen en technieken beschikbaar. Het ligt hier natuurlijk ook aan wat voor soort dakbedekking jij op je schuine dak hebt liggen. Pannendaken, stalen daken en lei-daken en nog vele soorten andere soorten zijn beschikbaar als dakbedekking voor jouw schuine dak. De installatie en het montagemateriaal voor deze schuine daken wordt dan dus ook vaak aangepast op wat voor een dakbedekking jij thuis hebt liggen.

Zonnepanelen op schuin bitumen dak

Heb je een schuin bitumen dak, dan kan je helaas niet zonnepanelen laten installeren. Dit komt omdat er moet worden geboord wanneer je zonnepanelen laat installeren. Wanneer je een schuin bitumen dak hebt, kan het boren in het dak tot lekkages lijden. Als jouw bitumen dak licht hellend is, dan kan je weer wel zonnepanelen laten plaatsen. Door de lichte helling verkleint dit de kans op een lekkage. De hellingshoek moet hierbij maximaal 4 graden zijn.

Wat moet de afstand zijn van zonnepanelen tot de dakrand op een schuin dak?

Het is ook belangrijk om te weten wat de afstand moet zijn van zonnepanelen tot de dakrand op een schuin dak. De dakrand zal het meeste wind opvangen wanneer je de zonnepanelen gaat laten installeren. Wanneer de wind te sterk is voor de zonnepanelen kan het zorgen voor schade wanneer de afstand tot de dakrand op een schuin dak niet groot genoeg is. zonnepanelen schuin dak 3

Dit wil je natuurlijk liever niet wanneer je nieuwe zonnepanelen gaat laten installeren. Daarom worden door veel bedrijven echtra dakhaken geplaatst op de delen van het dak waar het erg windgevoelig is.

Je moet er ook voor zorgen dat de panelen worden geplaatst tot aan de erfgrens. Het is ook erg handig om bij de dakgoten twee pannen afstand te houden van de zonnepanelen. Zo kunnen regen en sneeuw makkelijker worden afgevoerd.

Zonnepanelen zijn een optie voor een schuin dak

Met een schuin dak kun je dus gewoon zonnepanelen laten installeren. Het is zelfs zo dat een schuin dak vaak nog extra voordelen oplevert. De ligging van een schuin dak is namelijk vaak al goed om meer licht op te vangen. Heb je nog meer vragen over zonnepanelen als optie voor een schuin dak? Dan kan je natuurlijk altijd onze experts vrijblijvend raadplegen. Zij maken je alles duidelijk over het installeren van zonnepanelen op een schuin dak.