Zonnepanelen op een plat dak: Zo haal je er het meest uit

Zonnepanelen zijn al jaren aan een opmars bezig. De piek van populariteit is nog niet bereikt, want dagelijks worden nog zonnepanelen door buurten in heel Nederland geïnstalleerd. De voordelen van zonnepanelen zijn doorslaggevend bij de keuze voor de montage van zonnepanelen. Waarbij men het rendement van zonnepanelen het belangrijkst vindt. Huizen met platte daken zijn ook geschikt voor zonnepanelen in sommige situaties hebben deze zelfs een hoger rendement. Op een plat dak plaatsen van zonnepanelen, vereist wat extra stappen voor het meeste rendement, maar met de juiste voorbereiding en materialen kunt u genieten van de zonnepanelen voordelen op uw platte dak. In dit artikel gaan we dieper in op manieren om zonnepanelen te installeren op een plat dak.

zonnepanelen met ballast, zonnepaneel met ballast, ballastvrije panelen

Voor veel huiseigenaren kan de plaatsing van zonnepanelen op een plat dak een uitgelezen kans zijn om hernieuwbare energie aan te boren. De ideale hellingshoek van zonnepanelen, oriëntatie en gemakkelijke toegang betekenen dat de installatie relatief eenvoudig is en goed zichtbaar voor onderhoud. Er moet echter met veel aspecten rekening worden gehouden om ervoor te zorgen dat uw systeem de beste kans heeft om efficiënt en effectief te zijn. In dit artikel leiden wij u door de stappen voor het installeren van zonnepanelen op een plat dak.

 

Tips die je helpen bij de installatie van zonnepanelen op een plat dak

  1. Houdt rekening met de ideale hellingshoek: Met een ideale hoek van 30-45 graden is het mogelijk om het hoogste rendement te behalen. Om deze hellingshoek voor zonnepanelen te bereiken kan het nodig zijn een verstelbaar montagesysteem te gebruiken.
  2. Controleer de plaatselijke voorschriften: Voordat u begint met een installatie van zonnepanelen op uw dak, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u op de hoogte bent van eventuele lokale voorschriften of verordeningen met betrekking tot de installatie van zonnepanelen op het dak.
  3. Beschermen tegen weersinvloeden: Zoals bij elke zonnepanelen installatie op het dak (of het nu om schuine daken, betumen daken of platte daken gaat), is het belangrijk om uw zonnepanelen te beschermen tegen weersinvloeden. Hiervoor kunt u een waterdichte kit of een speciale dakbedekking gebruiken.
  4. Kies het juiste montagesysteem: Er zijn veel verschillende soorten montagesystemen beschikbaar voor platte daken, waaronder rail- en post-mounted systemen. Kies een systeem dat geschikt is voor uw specifieke daktype.
  5. Kies voor aluminium installatie (frames): Het gebruik van een aluminium installatie frames voor uw zonnepaneelinstallatie kan het gemakkelijker maken om te installeren en te onderhouden. Aluminium is licht van gewicht en duurzaam, waardoor het een goede keuze is voor elke installatie.
  6. Gebruik extra isolatie: Om ervoor te zorgen dat de installatie van zonnepanelen veilig en efficiënt verloopt, is het belangrijk dat u de instructies zorgvuldig opvolgt. Zorg ervoor dat u de instructies begrijpt voordat u met het installatieproces begint. Kijk op de website van de fabrikant voor specifieke instructies voor de installatie van uw zonnepanelensysteem. Op deze manier wordt het project voordelig.
  7. Overweeg extra schaduw: Zelfs met een ideale hellingshoek van zonnepanelen kunnen er delen van uw platte dak zijn die in de schaduw liggen van bomen of andere structuren. Een kleinere hellingshoek kan in deze gebieden nodig zijn of u moet extra panelen installeren voor een betere efficiëntie.
  8. Controleer op puin: Zorg ervoor dat er geen puin op het dak ligt voordat u met het installatieproces begint. Puin kan voorkomen dat het zonnepaneel direct zonlicht ontvangt en de efficiëntie ervan verminderen. Op deze manier heb je geen dubbel rendement maar wel de kans op het hoogste rendement.
  9. Test het systeem: Zodra uw zonnepanelensysteem is geïnstalleerd, is het belangrijk om het regelmatig te testen om ervoor te zorgen dat het goed en efficiënt werken. Zo komt u niet voor verrassingen te staan wat betreft de prestaties van uw systeem en heb je het meest kans op een hoog rendement.

Dit zijn slechts enkele tips om te overwegen bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak. Met de juiste voorbereiding, materialen en systeem kunt u genieten van de zonnepanelen voordelen op uw platte dak.

Zonnepanelen op een plat dak bedrijfspand

punt ballast, punt ballast nodig, kosten zonnepanelen, prijs van zonnepanelen

Naast huizenbezitters zijn ook ondernemers geïnteresseerd in zonnepanelen op de platte daken van hun panden. Je verbruikt met zonnepanelen minder stroom van het vaste net. Je wekt gedeeltelijk je eigen stroom op. Een kleinverbruiker, dat ben je al snel in een huis met een plat dak, mag onbeperkt stroom terug leveren aan het net. Dit is mogelijk wanneer je zonnepanelen meer energie opwekken dan je zelf nodig hebt, of dan je accu kan opslaan.

De meeste bedrijven met grote panden zijn steeds vaker voorzien van zonnepanelen. Deze panden lenen zich zeer goed voor de installatie van zonnepanelen op het platte dak. Met een systeem dat groot genoeg is, kunt u namelijk meer energie opwekken dan u verbruikt en op lange termijn vaak geld besparen. Daarom is het zo belangrijk om de juiste materialen en het juiste systeem te kiezen voor uw project. Door de grote oppervlaktes die hier zijn is het van belang te weten wat de benodigde ballast van zonnepanelen is om de panelen op hun plaats te houden en welk montagesysteem nodig is.

Afstand rijen zonnepanelen plat dak

Voor een optimaal rendement van directe zonlichtopvang en energieproductie met zonnepanelen op een plat dak wordt een bepaalde hoek van 35 graden doorgaans als de beste optie beschouwd. Maar wanneer dit algoritme wordt toegepast, kan het meer schaduw onder het paneel veroorzaken dan wanneer een lagere hellingshoek van zonnepanelen wordt gekozen. Hierdoor kunnen er minder rijen op uw dak mogelijk zijn. Een vergelijking van verschillende hellingshoeken kunt u zien met de opbrengstverliesgrafiek: hoeken van 30 graden resulteren in 1% minder rendement, 25 graden resulteert in 2%, 20 graden 3%, en 15 graden 5%.

Uiteindelijk kan het, mits de juiste installatiemethoden worden vastgesteld, toch een optimaal rendement worden behaald, ongeacht de vastgestelde hoek.

Of het nu gaat om een platte dak opstelling, een oost opstelling, een brede opstelling of dat je meer informatie wilt op het gebied van zonnepanelen van hellingen van zonnepanelen. Het is ons advies om advies in te winnen van een erkende zonnepaneel specialist, een betrouwbare zonnepaneel specialist heeft kennis van alle soorten daken als hij gecertificeerd is, de plat dak specialisten van Zonnepaneel experts raden aan om offertes voor zonnepanelen richting verschillende aanbieders te versturen en op te vragen zodat je goed kunt vergelijken. De kosten van zonnepanelen kunnen erg uiteenlopen per aanbieder. Vragen over zonnepanelen kunnen ook weer op verschillende manieren beantwoord worden. Doe de dakscan hier op zonnepaneelexperts en ontvang een vrijblijvende offerte.

De zomermaanden

kWh per jaar, harde wind, graden plaatsing, optimale plaatsing

Salderen komt voornamelijk voor in de zomermaanden. Wanneer je verbruik minder is dan de stroom die je opwekt met de zonnepanelen. En als aan het eind van het jaar de stroom die je opgewekt hebt en de stroom die je van het net afnam gelijk zijn, dan komt je energierekening op 0. Dat noemen we salderen.

De overheid is wel bezig met het inkorten van salderen. Tegenwoordig mogen grootverbruikers dit al niet meer doen. Ondernemers met kantoorpanden met platte daken waar enorme zonnepanelen liggen, zijn grootverbruikers. Mensen met een eengezinswoning zijn dat vaak niet.

Minder schaduw op een plat dak

De schaduw is op een plat dak vaak goed te vermijden. Dus je hebt de gehele dag door zonlicht. De panelen kunnen zuidelijk of oost/west worden georiënteerd. Bedrijven laten doorgaans van tevoren hun dak inspecteren. Dat gebeurt vooral bij grote panden. Dit om er zeker van te zijn dat de te plaatsen zonnepanelen de komende 25 jaar veilig meekunnen. Soms wordt de dakbedekking voor het plaatsen van de installatie vervangen. Zeker wanneer deze verouderd is.

 

Zonnepanelen en hoogste punt

Bij de installatie van zonnepanelen op een plat dak is het belangrijk om rekening te houden met het hoogste punt, want daar is de wind over het algemeen het sterkst. Probeer daarom uw rijen zonnepanelen zo laag mogelijk op uw dak te plaatsen. Dit minimaliseert mogelijke problemen veroorzaakt door sterke windvlagen. Bovendien, wanneer u rijen panelen op een plat dak plaatst, zorg er dan voor dat ze gelijkmatig verdeeld zijn om de energieopbrengst van het oppervlak te maximaliseren.

Omvormer nodig voor Zonnepanelen installatie

Zonnepanelen hebben een omvormer nodig om de gelijkstroom (DC) die wordt geproduceerd door de panelen om te zetten in wisselstroom (AC) die kan worden gebruikt in huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet. Bij het kiezen van een omvormer zijn er verschillende factoren waar u rekening mee moet houden, zoals:

  1. Micro-omvormers: In plaats van één grote omvormer die de stroom van meerdere panelen omzet, zijn er ook micro-omvormers beschikbaar die per paneel werken. Dit heeft als voordeel dat elk paneel afzonderlijk kan worden geoptimaliseerd en dat er geen last is van schaduw op één paneel dat de opbrengst van de hele installatie beïnvloedt.
  2. Montagehoek: Het is wenselijk om zonnepanelen te monteren onder een bepaalde hoek die optimaal is voor de locatie en tijd van het jaar. Sommige omvormers bieden mogelijkheden om de maximale opbrengst te behalen bij kleinere hoeken.
  3. Ontwikkelingen in zonnepanelen: Nieuwe ontwikkelingen in zonnepanelen zoals de afmetingen en het vermogen kunnen invloed hebben op de keuze voor de juiste omvormer.
  4. Beschikbare ruimte: De omvormer moet passen bij de beschikbare ruimte. Sommige omvormers zijn zeer compact en kunnen in een ongebruikt pijpje of in een smalle strook worden gemonteerd.
  5. Opwaartse druk: De opwaartse druk op de omvormer moet in overweging worden genomen. Bijvoorbeeld bij de montage van zonnepanelen op een plat dak waar een maximale belasting kan gelden.
  6. Afstand tussen de panelen: De afstand tussen de panelen is ook belangrijk. Omvormers hebben meestal een maximale afstand tussen de panelen die ze kunnen ondersteunen.
  7. Efficiëntie: De efficiëntie van de omvormer is van invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Omvormers met een hogere efficiëntie kunnen de opbrengst verhogen.
  8. Grootte van de omvormer: De grootte van de omvormer moet overeenkomen met de beschikbare oppervlakte van het dak en de benodigde capaciteit van de installatie.
  9. Factoren afhankelijk: Welke omvormer geschikt is voor uw situatie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de installatie, de plaatsing van de panelen en de wensen en behoeften van de gebruiker.

Door rekening te houden met deze factoren en te kiezen voor een goedlopende zonnefabriek, kunt u binnen mum van tijd genieten van de voordelen van zonne-energie.

Veiligheid en efficiëntie belangrijke factoren bij installatie

Als je zonnepanelen op een plat dak wilt installeren, zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen veilig en efficiënt werken. Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak:

  1. Ballast nodig: Zonnepanelen op een plat dak hebben ballast nodig om ze op hun plaats te houden. Ballast zijn gewichten die op de zonnepanelen worden geplaatst om ervoor te zorgen dat ze niet wegwaaien. Het juiste gewicht aan ballast is afhankelijk van de grootte van de zonnepanelen en de locatie van het dak. Ballastzonnepanelen zijn een type zonnepaneel dat extra ballast gebruikt om stevig te blijven staan. Dit wordt gedaan om eventuele winddruk tegen te gaan waardoor het paneel mogelijk wordt verplaatst of verschoven van zijn oorspronkelijke positie. Over het algemeen worden dit soort panelen gebruikt in gebieden met hoge windsnelheden.
  2. Rij zonnepanelen: Zorg ervoor dat je zonnepanelen in rijen plaatst om de opbrengst te maximaliseren. Rijen zonnepanelen zorgen voor een betere luchtstroom en een betere opbrengst.
  3. Soorten zonnepanelen: Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar. Polycrystalline, monocrystalline en dunne film zonnepanelen zijn de meest gebruikte. Beslis welke soorten zonnepanelen geschikt zijn voor jouw dak.
  4. Extra ballast: Extra ballast kan nodig zijn als je zonnepanelen op een dak plaatst waar sterke winden voorkomen. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de sterkste wervelwinden in de omgeving bij het bepalen van de juiste hoeveelheid ballast.
  5. Juiste afstand: Houd de juiste afstand tussen de rijen zonnepanelen om een goede luchtstroom te garanderen. Dit verhoogt de efficiëntie van de zonnepanelen.
  6. Omvormer nodig: Een omvormer is nodig om de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd om te zetten in wisselstroom die geschikt is voor gebruik in huis of op het elektriciteitsnet.
  7. Juiste omvormer: Zorg ervoor dat je de juiste omvormer gebruikt voor je zonnepanelen. De omvormer moet afgestemd zijn op het vermogen van de zonnepanelen.
  8. Mooie panelen: Kies zonnepanelen die bij het uiterlijk van je huis passen. Zonnepanelen hoeven niet lelijk te zijn.
  9. Rij panelen: Plaats zonnepanelen in rijen om de efficiëntie te verhogen. Dit zorgt ook voor een uniforme uitstraling.
  10. Opbrengst uit dakoppervlak: Zorg ervoor dat je de maximale opbrengst uit het dakoppervlak haalt. Zorg ervoor dat je zonnepanelen op de juiste plaats en in de juiste hellingshoek plaatst.

Als je rekening houdt met deze tips, kun je ervoor zorgen dat je zonnepanelen installatie op een plat dak veilig en efficiënt werken en de maximale opbrengst uit het dakoppervlak halen.

Installatie op schuine daken versus platte daken

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen het installeren van zonnepanelen op schuine daken versus platte daken.

Een van de grootste verschillen is dat zonnepanelen op platte daken vaak ballast zonnepanelen nodig hebben om ze op hun plaats te houden, terwijl een schuine opstelling meestal met beugels en klemmen worden vastgezet. Bij een schuine opstelling wordt er gebruik gemaakt van het hellingshoek van het dak om de zonnepanelen op een optimale hoek te plaatsen.

Bovendien is de oriëntatie van de zonnepanelen op schuine daken ook belangrijk. In Nederland zijn zonnepanelen het meest efficiënt wanneer ze naar het zuiden gericht zijn, met een helling tussen de 20 en 60 graden. Dit betekent dat niet alle schuine daken geschikt zijn voor zonnepanelen, afhankelijk van de oriëntatie en helling van het dak.

Bij zonnepanelen op platte daken moet er rekening gehouden worden met de afstand tussen de rijen zonnepanelen om de luchtstroom te garanderen. Ook is het belangrijk om de juiste hoeveelheid ballast te gebruiken om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen niet wegwaaien.

Een ander verschil is dat het onderhoud van zonnepanelen op schuine daken gemakkelijker kan zijn, omdat ze op ooghoogte zitten en gemakkelijker toegankelijk zijn. Bij zonnepanelen op platte daken kan het onderhoud lastiger zijn vanwege de hoogte.

Tot slot kunnen zonnepanelen op schuine daken ook esthetisch aantrekkelijker zijn, omdat ze beter geïntegreerd kunnen worden in het ontwerp van het huis. Zonnepanelen op platte daken zijn echter minder zichtbaar en kunnen daarom de esthetiek van een gebouw minder beïnvloeden.

Kortom, er zijn verschillende factoren die moeten worden overwogen bij het kiezen van de juiste installatie voor zonnepanelen, of het nu op een schuin dak of op een plat dak is. Het is belangrijk om de opties te vergelijken en te beoordelen welke optie het beste past bij de specifieke behoeften van jouw huis en situatie.

Zaken om op te letten

Naast het montagesysteem zijn er nog een aantal belangrijke zaken waar je bij zonnepanelen op een plat dak op moet letten. Zo zijn bijvoorbeeld de juiste tussenafstand, de beste montagehoek, de ballast, de afstand tot dakrand en de vergunning belangrijk.

Het is belangrijk om de zonnepanelen op de juiste plaats te zetten, aangezien de optimale hellingshoek vaak verband houdt met deze afstand. Over het algemeen wordt 35 graden aanbevolen wanneer de panelen op het zuiden zijn gericht. Soms kunnen ze echter meer in oostelijke of westelijke richting worden geplaatst. Een kleinere montagehoek levert doorgaans een beter rendement op.

Bij zonnepanelen die op een plat dat geplaatst worden, moet de onderconstructie verzwaard worden met ballast. Dit kan met tegels, betonbandjes of grind. Dit is afhankelijk van het montagesysteem dat is gebruikt.

Zonnepanelen Plat Dak

Ook de afstand van de zonnepanelen tot de dakrand speelt een grote rol wanneer ze geplaatst worden op een plat dak. De dakrand kan namelijk bloot komen te staan aan wervelwinden. De panelen moeten dus niet te dicht bij de rand liggen. Meestal is een halve meter tot een meter van de rand een veilige plek voor je zonnepanelen. Voor zonnepanelen dichter bij de dakrand moet je meer ballast plaatsen om verschuiving te voorkomen.

Als laatste is het belangrijk dat zonnepanelen op een plat dak vergunningsvrij geplaatst kunnen worden. Dit kun je nagaan bij het omgevingsloket. Ook worden er vaak eisen gesteld aan afstand van de zonnepanelen ten opzichte van de dakrand. Houdt hier dus rekening mee.

Groene platte daken

Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld in dichtbebouwde steden steeds vaker een groen dak. Hiermee bedoel ik een dak dat met beplanting bedekt is. Ook hierop kun je natuurlijk je zonnepanelen plaatsen. Zorg er dan wel voor dat de beplanting niet over je zonnepanelen heen groeit. Je zult er dan wat extra aandacht aan moeten besteden om ervoor te zorgen dat het groen niet ten koste van je opbrengst gaat.

Een groen dak kan bestaan uit vetplanten zoals vetkruid, kruiden, mos en/of gras. Ook struiken en bomen zijn bij bepaalde constructies mogelijk. Voor een combinatie met zonnepanelen zijn vetplanten, kruiden, mos en/of gras erg geschikt. Een groen dak bestaat uit een 2-laagse en wortelbestendige dakbedekking, een drainagelaag van bijvoorbeeld kunststof of mineralen, een filterlaag, substraatlaag en een vegetatielaag. Je kunt ervoor kiezen zelf een groen dak aan te leggen. Ook kun je er een installateur voor inhuren. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in deze combinatie.

Nog meer factoren om rekening mee te houden bij installatie

Wanneer je zonnepanelen op een plat dak wilt installeren, zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden om een optimale opbrengst te realiseren.

Een belangrijke factor is de benodigde tussenafstand tussen de rijen zonnepanelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de panelen te laten, zodat ze elkaar niet in de schaduw zetten en er een optimale luchtcirculatie is tussen de panelen. De benodigde afstand tussen de rijen is afhankelijk van de hoek van de panelen, de grootte van de panelen en de beschikbare ruimte op het dak. Een monteur kan je hierbij adviseren.

Een andere factor is de montagehoek. Over het algemeen is een helling tussen de 10 en 15 graden wenselijk voor een optimale opbrengst. Echter, afhankelijk van de beschikbare ruimte op het dak kan het soms beter zijn om de panelen onder een kleinere hoek te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er weinig ruimte beschikbaar is op het dak.

Micro-omvormers zijn ook een interessante ontwikkeling op het gebied van zonnepanelen. Deze worden geïnstalleerd onder elk paneel in plaats van één centrale omvormer voor alle panelen. Hierdoor is er meer controle over elk afzonderlijk paneel en kan er een optimale opbrengst gerealiseerd worden, zelfs als één paneel minder presteert dan de andere.

Een groot voordeel van een plat dak is dat je meer zonnepanelen kwijt kunt dan op een schuin dak. Je kunt de panelen in smalle stroken op het dak plaatsen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Als het dak vanaf de begane grond goed zichtbaar is, kan dit wel gevolgen hebben voor de esthetiek van het gebouw. Gelukkig is er goed nieuws, want er zijn tegenwoordig ook gebogen metalen constructies verkrijgbaar om de zonnepanelen te plaatsen. Hierdoor zijn de panelen minder zichtbaar vanaf de grond.

Als je een groot dakvlak wilt bedekken met zonnepanelen, is het raadzaam om bij de gemeente te informeren of er een vergunning nodig is voor de installatie. Dit is afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte van het dak en de locatie van het gebouw.

Een andere interessante ontwikkeling op het gebied van zonnepanelen op platte daken is het gebruik van ongebruikte pijpjes of buizen als constructie. Hierdoor kunnen de panelen op een hogere hoogte geplaatst worden, wat de opbrengst ten goede komt.

Dus, ga je het zonnepanelen circuit in, en kom je op het punt om over te gaan tot een samenwerking met een erkende en gecertificeerde installateur? Laat je goed informeren over de verschillende factoren die van belang zijn. Dit kan helpen het rendement te maximaliseren en bij te dragen aan duurzaamheid.

De voordelen van de installatie van zonnepanelen op een groendak zijn onder meer mogelijke besparingen op de energiekosten van het gebouw.

De voordelen van een groen, plat dak met zonnepanelen zijn onder andere de extra besparing in energie. Een groen dak kan tot wel 8% meer energie opwekken omdat de groenlaag een verkoelende werking heeft op je installatie. Daarnaast blijft het dak dat onder de groene laag zit beschermd tegen weersomstandigheden en zonlicht. Zo gaat dat dak dus langer mee.

De gemeente stimuleert klimaatvriendelijke daken. Je kunt hier tot wel 30 euro per vierkante meter subsidie voor ontvangen. Bovendien wordt een kaal dak tot wel 4 graden Celcius warmer dan een groen dak. In de zomer hoef je onder een groen dak dus minder te verkoelen.

Als laatste voordeel hebben we het watermanagement. Een groen dak houdt water vast en ontlast bij grote buien het riool- en afwateringssysteem. Dit verkleint de kans op lekkage. Een aantal zonnepanelen op een groen dak maken je dak enorm duurzaam en klimaatvriendelijk.

Dus of je nou voor een plat dak gaat met zonnepanelen, of een plat groen dak met zonnepanelen, voordelen zijn er voor jou én het milieu genoeg. Kijk rechts bovenaan deze pagina of klik hier voor de dakscan. En tot slot goed nieuws, blijf onze website volgen want we blijven schrijven en informeren over alle zonnepanelen ontwikkelingen.