Zonnepanelen

Wat doen zonnepanelen en hoe verloopt het zonnepaneel installeerproces?

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om energie van de zon te krijgen. Ze zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ze kunnen je ook helpen geld te besparen op je elektriciteitsrekening.
De kosten van zonnepanelen zijn de laatste jaren ook aanzienlijk gedaald. Als je overweegt om ze op je huis te installeren, moet je met je energieleverancier praten over hoeveel het systeem zou kosten.

Er zijn veel verschillende soorten panelen en ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Als je geld wilt besparen terwijl je een schone energiebron krijgt, moet je offertes aanvragen voor elk type paneel en degene vinden die de beste waarde biedt. Je zult ook iemand moeten vinden die de panelen op je dak kan installeren.

Als je nou dit alles hebt gedaan dan is dat de eerste stap naar een duurzamere toekomst! Je zult er op de lange termijn zeker geen spijt van hebben.

zonnepanelen 3

Het kopen van zonnepanelen

Je moet natuurlijk eerst beslissen welke zonnepanelen je wilt kopen en uiteindelijk wilt gaan installeren. Dit zijn de drie voornaamste zonnepanelen tegenwoordig op de markt:
Monokristallijne zonnepanelen
Monokristallijne zonnepanelen, meestal zwarte zonnepanelen genoemd, kunnen een hoger rendement halen dan polykristallijne. Hun prijs is echter ook hoger. Je vindt deze panelen vaak in gebouwen met minder ruimte, omdat ze minder ruimte kunnen innemen dan andere ontwerpen. Tegenwoordig is het echter heel gewoon dat huizen ze hebben.

Een aantal voordelen van een monokristallijne zonnepaneel:

  • Het grootste voordeel van monokristallijne zonnepanelen is hun hogere rendement. Vergeleken met polykristallijne en amorfe panelen kunnen ze meer zonlicht omzetten in elektriciteit. Het rendement verwijst naar het percentage zonlicht dat kan worden omgezet in elektriciteit.
  • Monokristallijne panelen worden vaak gekozen vanwege hun esthetische kwaliteiten. Hun donkere kleur is aantrekkelijker als ze op een donker dak worden gelegd.
  • Als je minder oppervlakte te besteden hebt om stroom op te wekken, is monokristallijn het beste type paneel voor jou, omdat het efficiënter is en veel minder ruimte nodig heeft.

Een aantal nadelen van monkristallijne zonnepanelen:

  • Ze hebben een hogere kostprijs.
  • Monokristallijne zonnepanelen hebben meer restafval bij de productie.
  • Monokristallijne zonnepanelen zijn de enige die voldoende elektriciteit kunnen opwekken om het jaarlijkse verbruik te dekken.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen (ook wel multikristallijne zonnepanelen genoemd) zijn blauw en meestal gemaakt van silicium.

Polykristallijne zonnepanelen hebben een rendement van 14-16%, wat aanzienlijk lager is dan dat van monokristallijne zonnepanelen. Ze zijn echter goedkoper en in combinatie met voldoende oppervlakte kunnen ze vergelijkbare €/Wp bereiken.

Zonnepanelen 2

Hier zijn een aantal voordelen van polykristallijne zonnepanelen:

  • Een eenvoudiger productieproces van polykristallijne zonnepanelen betekent dat de prijs per watt lager is, waardoor ze zeer geschikt zijn om geld te besparen op je elektriciteitsrekening.
  • Monokristallijne cellen worden gesneden uit een cilindrische vorm, waardoor ze niet zoveel oppervlakte hebben als polykristallijne cellen. Daarom hebben polykristallijne panelen aan populariteit en effectiviteit gewonnen.
  • Door hun fabricageproces hebben polykristallijne zonnepanelen minder restafval. Ze gebruiken een relatief eenvoudig proces waarbij niet zoveel materiaal overblijft tijdens de productiefase.

Een aantal nadelen van de polykristallijne zonnepanelen zijn als volgt:

  • Ze hebben een veel lager rendement vergeleken met de monokristallijne zonnepanelen.
  • Ze zien er over het algemeen minder mooi uit dan bijvoorbeeld de monokristallijne zonnepanelen.
  • De polykristallijne zonnepanelen hebben veel meer oppervlakte nodig dan andere zonnepanelen.

Amorf zonnepanelen

Dunne-film zonnepanelen zijn vaak gemaakt van amorf silicium. Dit materiaal heeft geen kristallijne structuren, waardoor het flexibeler is dan andere soorten zonnepanelen.
Zonnepanelen zijn er in verschillende vormen, maten en structuren. Amorfe zonnepanelen zijn anders dan polykristallijne, omdat ze geen scherpe hoeken maken.

Amorfe zonnepanelen produceren eigenlijk minder hernieuwbare energie per vierkante meter dan andere typen. Ze zijn echter veelzijdiger en er zijn veel plaatsen waar ze gebruikt kunnen worden, waaronder plaatsen met indirect zonlicht. Dat komt omdat de zon, als ze overdag langs de hemel beweegt, op een halfgeleidermateriaal schijnt dat heet genoeg wordt om elektriciteit op te wekken.

Zonnepanelen 1

Dit soort zonnepanelen wordt vaak aangetroffen op regenachtige en bewolkte plaatsen over de hele wereld.

Dit zijn een aantal voordelen van amorfe zonnepanelen:

  • Deze zonnepanelen hebben een goede prestatie bij zwak zonlicht.
  • Amorf zonnepanelen hebben buigzame PV-panelen waardoor je deze zonnepanelen ook op ronde oppervlaktes kunt installeren

Nadelen amorfe zonnepanelen:

  • Deze zonnepanelen geven helaas het minste rendement.
  • De levensduur van amorfe zonnepanelen is maar vijftien jaar.

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Er zijn een aantal dingen waar je echt op moet letten bij het kopen van zonnepanelen als je er het meeste uit wilt halen en dat de nieuwe zonnepanelen het beste bij jouw behoeftes passen. Bijvoorbeeld:

De vermogenswaarden

Alle zonnepanelen hebben een vermogensclassificatie die aangeeft hoeveel stroom ze kunnen produceren onder standaard testomstandigheden. Verschillende waarden kunnen vergeleken worden om de beste optie voor jouw behoeften te vinden. Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen die verschillende vermogensniveaus bieden. Een standaardbereik is 150-420 Wp piek.

Een hoger vermogen betekent dat de panelen goed zijn voor een efficiënte stroomproductie. Deze waarde kan echter alleen bereikt worden onder perfecte omstandigheden, dus het kan zijn dat de panelen deze waarden normaal gesproken niet produceren.

Volgens een algemene vuistregel moet je een zonne-energiesysteem installeren met zoveel vermogen als je budget toelaat en kijkend naar het capaciteit van je dak.

Het rendement

Het rendement van zonnepanelen kan worden bepaald door hoe goed een zonnepaneel zonnestraling omzet in elektriciteit. De meest efficiënte zonnepanelen die in de handel verkrijgbaar zijn hebben een rendement van ongeveer 23%.

Het rendement is vooral belangrijk als je weinig ruimte en een hoge energierekening hebt.

De kwaliteit en duurzaamheid

Fabrikanten van zonnepanelen kunnen gecertificeerd zijn als ISO 9000-conform om aan te geven dat ze voldoen aan hoge kwaliteitsnormen. De duurzaamheid van zonnepanelen meet hoe goed de panelen bestand zijn tegen verschillende omgevingsfactoren, waarbij hogere scores wijzen op betere prestaties op lange termijn.

De International Electrotechnical Commission (IEC) 61215 betrouwbaarheidsnorm test panelen door stresstesten uit te voeren die de decennialange slijtage buitenshuis simuleren waarmee zonnepanelen tijdens hun levensduur te maken krijgen.

Zonnepanelen die de juiste tests hebben ondergaan, zullen in de praktijk minder snel voortijdig defect raken en langer meegaan.

Het installeren van zonnepanelen

Zonnepanelen worden vaak geïnstalleerd op daken, daken van gebouwen en/of losstaande constructies, afhankelijk van de grootte van het systeem. Je moet ervoor zorgen dat je paneel zo veel mogelijk direct zonlicht krijgt – dit helpt om het rendement te optimaliseren.

Om de efficiëntie van je zonnepanelen te optimaliseren, moet je ervoor zorgen dat er geen voorwerp is dat het zonlicht verhindert je paneel te bereiken.

Stap-voor-stap installatieproces voor je nieuwe zonnepanelen</h3

  1. De montage
  2. De elektrische bedrading
  3. Het systeem aansluiten op de zonne-omvormer
  4. De zonne-omvormer en zonnebatterij aansluiten
  5. De zonne-omvormer aansluiten op het net
  6. Start de omvormer voor zonne-energie

Nu ken je de verschillende voornaamste soorten zonnepanelen, de voor- en nadelen van elk, waar je op moet letten bij het kopen van je nieuwe zonnepanelen en het stap-voor-stap installatieproces van de zonnepanelen.

Als je nou nog meer wilt weten over zonnepanelen of gewoon liever een zonnepaneel expert wilt spreken, klik dan hier! Bij ons zul je gemiddeld 45% van je geld besparen, tijd besparen, goed de verschillende aanbieders kunnen vergelijken en ook nog eens twee offertes ontvangen van bedrijven die aangesloten zijn bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. Hopelijk spreken of zien we je snel!