Zonnepanelen kiezen, hoe doe je dit? Je zoekt naar de beste zonnepanelen. Maar wat zijn voor jou eigenlijk de beste? Het type zonnepaneel dat voor buren de beste oplossing is, hoeft niet jouw ideale keuze te zijn. Met andere woorden, welke zonnepanelen passen het beste bij jouw behoefte en jouw situatie? Is dit nu voor jou eigenlijk niet meer van toepassing en wil je eigenlijk snel een voorstel ontvangen van een erkende installateur doe dan direct de dakscan!

We gaan je in dit artikel helpen deze vraag te beantwoorden door te kijken naar de prijs-kwaliteitsverhouding van zonnepanelen. Zo ontdek je wat voor jou belangrijk is. Dat helpt je ook met het beoordelen van eventuele offertes die je gaat aanvragen.

Prijs-kwaliteitsverhouding van zonnepanelen beoordelen

Mensen kiezen om verschillende redenen voor zonnepanelen, bijvoorbeeld voor een lagere energierekening, om schone energie te gaan gebruiken of om spaargeld duurzaam te investeren.

Veruit de meeste zonnepanelen worden gelegd op daken van huizen en bedrijfspanden en de eigenaar van het pand zoekt naar een leverancier die een goede prijs-kwaliteitsverhouding biedt. Maar hoe vindt je zo’n leverancier en wat zijn kwalitatieve zonnepanelen?

Type Zonnepanelen

Zonnepanelen lijken veel op elkaar, maar in werkelijkheid zijn er verschillende kwaltiteitsklassen. Moderne zonnepanelen zien er veel mooier uit dan goedkope panelen. De nieuwste generatie panelen zien er strak zwart uit en de behuizing is dun met smalle tussenranden. Zo ogen ze op je dak als één geheel en ze vormen geen losse vakken.

Goedkope zonnepanelen worden nog steeds gefabriceerd volgens een ouderwetse technologie. Het is dan ook belangrijk te letten op de gebruikte techniek. Zo verliezen zelfs nieuwe panelen volgens de oude technologie direct na het eerste gebruik tot wel 10% van hun vermogen. Dat noemen we LID (light-induced degratation) of degradatie. Moderne zonnepanelen daarentegen zijn voorzien van Anti-LID. Daarmee verliezen ze maximaal 2% van hun vermogen in het eerste jaar.

Ook is het goed te letten op de lagen waaruit de panelen zijn opgebouwd. Standaard panelen hebben een aluminium onderlaag die het zonlicht reflecteert. Fabrikanten die moderne technieken toepassen, voegen extra lagen toe, zoals een krachtige reflecterende laag die het zonlicht binnen het paneel nogmaals weerkaatst. Dat levert een hoger percentage energie uit de lichtstralen. De afstand zo klein mogelijk houden tussen de cellen binnen het paneel zorgt ook voor een hogere opbrengst.

Vraag je leverancier naar welke technologieën in het type zonnepaneel zit dat hij levert. Zo kun je namelijk direct geld besparen. Want met 10 panelen van een hoge kwaliteit kun je meer energie opwekken dan met 11 of meer panelen van ‘ouderwetste’ kwaliteit. Je hoeft dus minder panelen aan te schaffen, ze gaan veel langer mee én je wekt gedurende de levensduur meer energie op.

Let bij kwaliteit op:

• Onderconstructie op het dak
• Randen rondom de panelen
• Afstand tussen de zonnecellen
• Aantal en type lagen in het zonnepaneel
• Degradatie

Leverancier

Kwaliteit meet je niet alleen af aan de producten, maar ook aan de leverancier. Hoe is de offerte opgesteld? Is de leverancier makkelijk te benaderen en beantwoordt hij al je vragen? Kun je een gratis kennismakingsgesprek aanvragen? Heeft de leverancier eigen personeel in dienst? Is hij aangesloten bij vakorganisaties? Welke garanties krijg je op de zonnepanelen en op de berekende zonneopbrengst? En krijgt de leverancier een goede beoordeling?

Het zijn misschien punten waar je in eerste instantie niet op let, maar duidelijke afspraken, goede service en vakmensen die vriendelijk zijn zorgen wel voor een goed eindresultaat. Bovendien, als je later vragen hebt of een probleem, weet je zeker dat je alsnog vakkundig geholpen wordt.

Kies op basis van jouw behoefte

Zonnepanelen vergelijken is hetzelfde als een nieuwe auto kopen. Hoeveel mensen en bagage wil je meenemen en hoe zuinig moet de motor zijn? De een heeft behoefte aan een zuinige compacte auto, terwijl de ander gaat voor een luxe sedan met lederen bekleding.

De beste zonnepanelen hoeven dus niet het meeste te kosten. Is je energiebehoefte niet zo groot, dan heb je vanzelfsprekend minder zonnepanelen nodig. Verzeker jezelf er wel van dat je een moderne generatie zonnepanelen koopt die optimaal presteren.

De beste zonnepanelen voor jou zijn panelen die:
– voldoen aan je energiebehoefte
– volgens de modernste technologieën zijn gefabriceerd
– een zo hoog mogelijke opbrengst genereren
– in de eerste jaren slechts enkele percentages degraderen
– geleverd worden met garanties van de fabrikant
– geleverd worden met opbrengstgarantie
– passen binnen je budget
– worden geleverd door een erkende leverancier die je vragen beantwoordt, een duidelijke offerte uitbrengt en de afspraken nakomt.

Ben jij benieuwd welke zonnepanelen jij moet kiezen? Doe de dakscan en je weet waar je aan toe bent. Een erkende Zongarant installateur zal contact opnemen.