Je bent benieuwd naar het gewicht van zonnepanelen. Want je overweegt om zonnepanelen op je dak te laten leggen. Of misschien heb je het geluk dat je zo handig bent om dit zelf te kunnen. Natuurlijk wil je dan eerst weten of je dak deze belasting wel aankan.

Steeds vaker zie je daken die voorzien zijn van zonnepanelen. Konden deze zomaar gelegd worden of was er misschien een extra versteviging van het dak nodig? Is jouw dak wél draagkrachtig genoeg voor een flinke set zonnepanelen waarmee je jouw volledige woning van stroom kan voorzien?

Om achter het antwoord te komen zullen we moeten kijken naar meerdere factoren die meespelen.

Expertise van de installateur

Laat je jouw zonnepanelen plaatsen door een erkende installateur, dan onderwerpt hij jouw woning voordat hij te werk gaat aan een inspectie. Hij zal dan met meerdere zaken rekening houden. Hij kijkt onder andere naar de hellingsgraad van je dak, de oriëntatie en de eventuele schaduwval van nabijgelegen obstakels.

Uiteraard wordt er dan ook gecheckt of jouw dak het gewicht van de zonnepanelen en de stellage die erbij hoort wel aankan. Wij raden bouwplanvergunning.nl aan als het op expertise aankomt. Zij kunnen een constructieve berekening maken voor jouw dak en de zonnepanelen die je op het oog hebt.

Gewicht zonnepanelen op een plat of hellend dak

Het gewicht van de stellage waarop de zonnepanelen worden geplaatst zijn anders voor een plat dak dan voor een hellend dak. Dit komt doordat er op een plat dak extra ballast vereist is. Zonnepanelen op een plat dak hebben namelijk meer last van storm en windstoten.

Gewicht Zonnepanelen

Gemiddeld gezien zal je rekening moeten houden met een gewicht per vierkante meter van 30 tot 50kg voor een plat dak. Voor een schuin dak valt dit gewicht tussen de 15 en 25kg per vierkante meter.

In deze tabel kun je het gewicht en de omvang van zonnepanelen nogmaals aflezen.

Soort zonnepaneel Gewicht Omvang
Plat dak inclusief stellage en ballast 30 – 50 kilo per m2 2,5 m2 per paneel
Schuin dak inclusief stellage en ballast 15 – 25 kilo per m2 1,65 m2 per paneel

 

Windbelasting

Eerder in dit artikel heb ik je verteld dat storm en windstoten ook een rol spelen bij het gewicht van zonnepanelen. Wanneer er veel wind staat worden je zonnepanelen en de constructie die erbij hoort op de proef gesteld. Je wilt natuurlijk niet dat deze installatie of je dak beschadigd raakt.

Je hebt de keuze tussen een RVS of aluminiumconstructie. Kies je voor de laatste, dan heb je een lager gewicht. Toch kunnen de RVS-panelen net wat meer hebben. Wanneer je aan zee woont of vaker te maken hebt met harde wind, is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Gewicht zonnepanelen te hoog voor jouw dak?

Het kan gebeuren dat de expert die jouw dak controleert constateert dat jouw dak niet sterk genoeg is voor het gewicht van de zonnepanelen. Het kan zijn dat je woning wat ouder is of dat je de panelen op een uitbouw of dakkapel wilt plaatsen. In dat geval zijn er nog de volgende mogelijkheden.

 • Het dak verstevigen
  Wanneer je dak niet sterk genoeg is om het gewicht van zonnepanelen te dragen, is het een optie om deze te laten verstevigen. Vaak is het dan ook zo dat je dak al in een slechtere staat verkeert. Het verstevigen van je dak zat er dan toch al aan te komen. Nadat je het dak hebt laten verstevigen kun je niet alleen profiteren van de duurzame energie van je zonnepanelen, maar kan je dak ook weer een tijdje vooruit.
 • Lichter gewicht zonnepanelen
  Je kunt er ook voor kiezen om lichtgewicht zonnepanelen op je dak te installeren. Deze hebben een gewicht dat rond de 10kg per vierkante meter zit. Deze kun je dus ook op zwakkere daken, dakkapellen en aanbouwen plaatsen.
 • Dakpannen met zonnepanelen
  Er zijn ook dakpannen verkrijgbaar met ingebouwde zonnepanelen. Zeker wanneer je pannen toch al aan vervanging toe waren is dit een goede optie. Bovendien vallen deze dakpannen een stuk minder op dan de klassieke zonnepanelen. Ook om deze reden wordt er vaak voor dit soort panelen gekozen. Het gewicht van deze zonnepannen zit rond de 16kg per vierkante meter. Hiermee zijn ze niet veel zwaarder dan klassieke dakpannen.
 • Alternatieven
  Als de drie opties die we behandeld hebben geen passende oplossing voor je zijn heb ik goed nieuws voor je. Er zijn nog voldoende alternatieven. Het internet staat er vol mee. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor glas met zonnepanelen erin. Alhoewel dit wel een vrij prijzige optie is. Ook zijn er zonnepanelen die aan de gevel kunnen worden bevestigd. Zo hoef je het dak ook niet te belasten.

Gewicht zonnepanelen op jouw dak?

Ben je benieuwd of jouw dak het gewicht van zonnepanelen aankan? Vul dan geheel vrijblijvend het aanvraagformulier hiernaast in, of doe direct de dakscan en ontvang binnen 2 dagen een offerte op maat van een erkende installateur. Een van onze aangesloten installateurs neemt dan contact met je op. Deze kunnen je vertellen welke zonnepanelen geschikt zijn voor jou dak.