Gewicht Zonnepanelen: Kan mijn dak het aan?

Je bent benieuwd naar het gewicht van zonnepanelen. Want je overweegt om zonnepanelen op je dak te laten leggen door een zonnepaneel specialist. Of misschien heb je het geluk dat je zo handig bent om dit zelf te kunnen. Natuurlijk wil je dan eerst weten of je dak deze belasting (hoeveel kilo ballast je dak kan dragen) wel aankan. Je zou misschien denken dat de meeste daken in Nederland wel voorzien zijn van zonnepanelen aangezien iedereen wel een optimaal rendement uit zijn huis wil halen. Niets is minder waar.

Weet u wat de risico’s zijn van te zware zonnepanelen? Een van de risico’s van te zware zonnepanelen op uw dak is structurele schade. Als uw dak niet ontworpen is om het gewicht van de panelen te dragen, kan dit aanzienlijke schade aan uw huis veroorzaken. Bovendien zijn rieten daken bij overbelasting bijzonder kwetsbaar voor water- en windschade. De extra ballast van de zonnepanelen kan het riet doen verzakken.

Steeds vaker zie je daken die voorzien zijn van zonnepanelen. Konden deze zomaar gelegd worden of was er misschien een extra versteviging van het dak nodig? Is jouw dak wél draagkrachtig genoeg voor een flinke set zonnepanelen waarmee je jouw volledige woning van stroom kan voorzien?

Om achter het antwoord te komen zullen we moeten kijken naar meerdere factoren die meespelen. Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Welke type zonnepaneel de benodigde ballast kan dragen
  • Wat zonnepanelen voordelen zijn van het weten hoeveel ballast nodig is voor jou dak
  • Het ballast verschil tussen gewone zonnepanelen, normale zonnepanelen en traditionele zonnepanelen versus zonnepanelen schuin dak en dakpan zonnepanelen
  • Waar je op moet letten of jouw dak zonnepanelen ‘ready’ is.

Wat zijn de essentiële vereisten voor mijn dak?

Om te weten of je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen met ballast, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je een aantal belangrijke overwegingen:

Dakconstructie: Om de stabiliteit van de zonnepanelen en de ballast te garanderen, moet u de dakstructuur van uw huis door een bouwkundige of architect laten beoordelen.

  1. Dakbedekking: Controleer of de dakbedekking geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en ballast. Sommige soorten dakbedekking, zoals riet of dakpannen, zijn minder geschikt omdat ze kwetsbaarder zijn en sneller beschadigd kunnen raken.
  2. Windbelasting: Zonnepanelen vangen wind en kunnen windbelasting veroorzaken op het dak. Het is belangrijk om te weten of je dak en de bevestiging van de zonnepanelen bestand zijn tegen deze windbelasting.
  3. Hellingshoek: Controleer of de hellingshoek van het dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Een helling van ongeveer 30 graden is vaak het meest efficiënt voor het opwekken van energie.
  4. Schaduw: Zorg ervoor dat er geen objecten, zoals bomen of gebouwen, in de buurt zijn die schaduw werpen op de zonnepanelen. Schaduw kan namelijk de energieopbrengst van de zonnepanelen verminderen.
  5. Vergunningen: Check of er vergunningen nodig zijn voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Dit kan per gemeente verschillen.

Als je twijfelt over de geschiktheid van je dak voor het plaatsen van zonnepanelen, kun je het beste advies vragen aan een specialist op het gebied van zonne-energie of een erkend installateur. Zij kunnen je helpen bij het beoordelen van de situatie en het maken van een plan voor de installatie van de zonnepanelen.

Expertise van de installateur

Laat je jouw zonnepanelen plaatsen door een erkende en deskundige installateur, dan onderwerpt hij jouw woning voordat hij te werk gaat aan een inspectie. Hij zal dan met meerdere zaken rekening houden. Hij kijkt onder andere naar de hellingsgraad van je dak, de oriëntatie en de eventuele schaduwval van nabijgelegen obstakels.

Uiteraard wordt er dan ook gecheckt of jouw dak het gewicht van de zonnepanelen en de stellage die erbij hoort wel aankan. Wij raden bouwplanvergunning.nl aan als het op expertise aankomt. Zij kunnen een constructie berekening maken voor jouw dak en de zonnepanelen die je op het oog hebt.

Gewicht zonnepanelen: overzicht per type paneel, factoren

Gewicht van zonnepanelen wordt steeds belangrijker bij het kiezen van de juiste opties voor elke installatie. Er bestaan verschillende soorten panelen en het gewicht kan variëren tussen materialen, merken en technologisch geavanceerde paneeltypes. Kopers moeten weten hoeveel hun specifieke selectie aan zonnepanelen weegt alvorens ze een aankoopbeslissing voor hun installatie nemen.

Hoewel er vele factoren in gewichtsberekening meespelen, is de algemene formule:

Lengte X Breedte X Dikte

Het panelgewicht is afhankelijk van twee componenten – Afmetingen van het paneel (Lengte x Breedte x Dikte) en het type materiaal waarmee het paneel is gemaakt.

Voor een overzicht zijn hier de gemiddelde gewichten van verschillende paneeltypes:

Monokristallijne Zonnepanelen: 8-9 kg per paneel
Polykristallijne zonnepanelen: 8-9 kg per paneel
Dunne film zonnepanelen 2,3-2,7 kg per paneel

 

Installatie op een plat of hellend dak

Het gewicht van de stellage waarop de zonnepanelen worden geplaatst zijn anders voor een plat dak dan voor een hellend dak. Dit komt doordat er op een plat dak extra ballast vereist is. Zonnepanelen op een plat dak hebben namelijk meer last van storm en windstoten.

Gewicht Zonnepanelen

Gemiddeld gezien zal je rekening moeten houden met een gewicht per vierkante meter van 30 tot 50kg voor een plat dak. Voor een schuin dak valt dit gewicht tussen de 15 en 25kg per vierkante meter.

In deze tabel kun je het gewicht en de omvang van zonnepanelen nogmaals aflezen.

Soort zonnepaneel Gewicht Omvang
Plat dak inclusief stellage en ballast 30 – 50 kilo per m2 2,5 m2 per paneel
Schuin dak inclusief stellage en ballast 15 – 25 kilo per m2 1,65 m2 per paneel

Zonnepanelen rieten daken

Zonnepanelen en rieten daken lijken misschien een onwaarschijnlijke combinatie, maar het is wel degelijk mogelijk om zonnepanelen op een rieten dak te installeren. Het is belangrijk om bij de installatie op een rieten dak rekening te houden met het gewicht van de zonnepanelen, omdat deze daken niet berekend zijn op veel extra gewicht. Bovendien is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de installatie goed gebeurt, zodat de structuur van het dak niet wordt beschadigd of verzwakt.

Bij de installatie van zonnepanelen op een rieten dak moet er speciaal op worden gelet dat alle aansluitingen waterdicht en goed afgedicht zijn. De verbindingspunten moeten ook regelmatig worden gecontroleerd op slijtage of andere tekenen van verslechtering. Bovendien kan het nodig zijn om extra verstevigingen aan te brengen.

Windbelasting

Eerder in dit artikel heb ik je verteld dat storm en windstoten ook een rol spelen bij het gewicht van zonnepanelen. Wanneer er veel wind staat worden je zonnepanelen en de constructie die erbij hoort op de proef gesteld. Je wilt natuurlijk niet dat deze installatie of je dak beschadigd raakt.

Je hebt de keuze tussen een RVS (stalen frame) of aluminiumconstructie. Kies je voor de laatste, dan heb je een lager gewicht. Toch kunnen de RVS-panelen net wat meer hebben. Wanneer je aan zee woont of vaker te maken hebt met harde wind, is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Gewicht zonnepanelen te hoog voor jouw dak?

Het kan gebeuren dat de expert die jouw dak controleert constateert dat jouw dak niet sterk genoeg is voor het gewicht van de zonnepanelen. Het kan zijn dat je woning wat ouder is of dat je de panelen op een uitbouw of dakkapel wilt plaatsen. In dat geval zijn er nog de volgende mogelijkheden.

  • Het dak verstevigen
    Wanneer je dak niet sterk genoeg is om het gewicht van zonnepanelen te dragen, is het een optie om deze te laten verstevigen. Vaak is het dan ook zo dat je dak al in een slechtere staat verkeert. Het verstevigen van je dak zat er dan toch al aan te komen. Nadat je het dak hebt laten verstevigen kun je niet alleen profiteren van de duurzame energie van je zonnepanelen, maar kan je dak ook weer een tijdje vooruit.
  • Lichtgewicht zonnepanelen
    Je kunt er ook voor kiezen om lichtgewicht zonnepanelen op je dak te installeren. Deze hebben een gewicht dat rond de 10kg per vierkante meter zit. Deze kun je dus ook op zwakkere daken, dakkapellen en aanbouwen plaatsen.
  • Dakpannen met zonnepanelen
    Er zijn ook dakpannen verkrijgbaar met ingebouwde zonnepanelen. Zeker wanneer je pannen toch al aan vervanging toe waren is dit een goede optie. Bovendien vallen deze dakpannen een stuk minder op dan de klassieke zonnepanelen. Ook om deze reden wordt er vaak voor dit soort panelen gekozen. Het gewicht van deze zonnepannen zit rond de 16kg per vierkante meter. Hiermee zijn ze niet veel zwaarder dan klassieke dakpannen.
  • Alternatieven
    Als de drie opties die we behandeld hebben geen passende oplossing voor je zijn heb ik goed nieuws voor je. Er zijn nog voldoende alternatieven. Het internet staat er vol mee. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor glas met zonnepanelen erin. Alhoewel dit wel een vrij prijzige optie is. Ook zijn er zonnepanelen die aan de gevel kunnen worden bevestigd. Zo hoef je het dak ook niet te belasten.

Recap: Deze factoren bepalen dus het gewicht welke jouw dak kan dragen

Wanneer u een zonnepanelen installatie voor uw huis overweegt, is een van de belangrijkste factoren waarmee u dus rekening moet houden het gewicht van de panelen. Het gewicht van uw gewone zonnepanelen hangt af van verschillende belangrijke componenten en zal de totale lay-out en de kosten van uw installatie beïnvloeden.

Ten eerste hebben het type en de grootte van de gekozen zonnepanelen een enorme invloed op het totale gewicht. Panelen zijn er in kristallijne of dunne-film typen en variëren in grootte van 20×15 inch tot maximaal 60×40 inch. Het wattage van elk paneel draagt bij aan het totale gewicht. Bovendien vereist een hoger wattage ook grotere aluminium frame die extra kilo’s toevoegen aan het totale gewicht van het zonnesysteem. Andere onderdelen, zoals montagemateriaal, dozen voor micro-omvormers, aansluitdozen en kabels zijn allemaal noodzakelijke onderdelen die aanzienlijk bijdragen aan de totale omvang en massa van een zonnepaneelsysteem. Daarom is het essentieel om elk element zorgvuldig af te wegen voordat u de componenten kiest die u wilt installeren, om er zeker van te zijn dat uw dak het kan dragen zonder schade of ongelukken te veroorzaken.

gewicht zonnepanelen, ballast nodig, platte daken, kilo per vierkante meter

Gewicht zonnepanelen op jouw dak?

Ontdek of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Ontdek het maximale draagvermogen van jouw dak. Vul dan geheel vrijblijvend het aanvraagformulier hiernaast in, of doe direct de dakscan en ontvang binnen 2 dagen een zonnepanelen offerte op maat van een erkende installateur. Een van onze aangesloten installateurs neemt dan contact met je op. Deze kunnen je vertellen welke zonnepanelen geschikt zijn voor jou dak.

zonnepaneelsoort Monokristallijn

Wil je meer weten over de zonnepanelen ontwikkelingen? Bijvoorbeeld wat er veranderd in 2023 met betrekking tot het BTW nul tarief. Wij blijven mensen met interesse in zonnepanelen informeren op ons platform (zo krijgen we ook veel vragen over subsidies en zonnepanelen), waarbij het ons doel is dat mensen eenvoudig in contact kunnen komen met betrouwbare zonnepaneel specialisten.