Er is niet één definitief antwoord op de vraag hoeveel zonnepanelen jij of een gemiddeld huishouden nodig heeft- het hangt van allerlei factoren af, waaronder de grootte van uw huis of bedrijf, de hoeveelheid zonlicht die in uw streek beschikbaar is, en het soort zonnepaneel dat u kiest. Een goede vuistregel is echter dat u ongeveer 20 zonnepanelen nodig hebt om 100% van de elektriciteit voor een gemiddeld Nederlands huis te

Waar gaat dit artikel over?

In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: wat is het aantal zonnepanelen wat ik nodig heb? Een vraag die veel gesteld wordt en daarom lijkt het ons nuttig om antwoord te geven op deze vraag. Het is natuurlijk belangrijk dat de zonnepanelen op het dak passen.

Onderwerpen die we in dit artikel terug laten komen over hoeveel zonnepanelen jouw dak nodig heeft zijn:

Aantal zonnepanelen berekenen
Hoeveel zonnepanelen zijn noodzakelijk voor 3500 kwh
Welk aantal zonnepanelen zijn noodzakelijk voor 2000kwh
Welk aantal zijn noodzakelijk voor 10000 kwh
Is dit artikel je toch wat veel leeswerk en wil je graag rechtstreeks in contact komen met erkende installateurs en of gespecialiseerde installateurs? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen contact met u op. Zo kunnen we misschien telefonisch al doorgeven wat de te verwachte jaaropbrengst is, het type zonnepanelen en de hoeveelheid zonnepanelen u nodig heeft.

Hoeveel_zonnepanelen_1

Redenen om zonnepanelen aan te schaffen

Voordat we in gaan op hoeveel panelen, het aantal zonnepanelen en hoe je kan berekenen wat het aantal benodigde zonnepanelen is dat jouw dak nodig heeft, gaan we nog even in op de redenen waarom zonnepanelen aanschaffen een slimme zet is.

Er zijn veel redenen voor mensen om zonnepanelen aan te schaffen. Enkele van de meest voorkomende redenen zijn het verlagen van de energiekosten (jaarlijks stroomverbruik verminderen), het beschermen van het milieu, en het opwekken van hun eigen elektriciteit. Zonnepanelen zijn een geweldige manier om uw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en het milieu te helpen. Niet alleen leveren zij een hernieuwbare energiebron, maar zij kunnen u ook geld besparen op uw elektriciteitsrekening.

Bent u inmiddels overtuigd dat de hoeveelheid stroom die je jaarlijks verbruik (energieverbruik) beter middels zonnepanelen verbruikt kan worden? Laat u gegevens achter en onze erkende installateurs nemen contact op en zij geven u uitgebreide informatie hoe u verbruik te optimaliseren.

Hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Er zijn een paar manieren om te berekenen hoeveel panelen u nodig hebt – hier zijn twee van de meest gebruikte methoden.

1. Bereken het wattage van het huidige elektriciteitsverbruik van uw huishouden en vermenigvuldig dat met 5-10. Dit geeft u een ruwe schatting van hoeveel zonnepanelen u nodig hebt.2. Gebruik een rekenmachine voor zonnepanelen – er zijn veel online rekenmachines die naar uw specifieke adres vragen en u een nauwkeurigere schatting geven van het aantal panelen dat u nodig zult hebben.

2. Bereken de vierkante oppervlakte van uw dak en deel dat door 100. Dit geeft u een ruwe schatting van het aantal zonnepanelen dat u nodig hebt.

Hoeveel_zonnepanelen_2

Bereken als eerste het jaarlijkse stroomverbruik

Om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen u nodig hebt, moet u eerst uw jaarlijks stroomverbruik weten. Dit is de hoeveelheid elektriciteit die u in een jaar gebruikt. Om dit getal te vinden (hoeveel stroom), kijkt u op uw elektriciteitsrekening en ziet u hoeveel u in de afgelopen 12 maanden verbruikt hebt.

Zodra u uw jaarlijkse stroomverbruik kent, deelt u het door 310 (de hoeveelheid kWh die één enkel zonnepaneel in een uitstekend jaar opwekt). Dit geeft u het aantal zonnepanelen dat u nodig hebt om de hoeveelheid elektriciteit op te wekken die u in een jaar verbruikt.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 10000 kwh

Zonne-energie is een schone, hernieuwbare hulpbron die kan helpen onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Volgens het National Renewable Energy Laboratory verbruikt “het gemiddelde huis in de Nederland 10.812 kilowattuur (kWh) elektriciteit per jaar.” Als u hebt vastgesteld dat uw huishouden 10.000 kWh of minder per jaar verbruikt, dan zou een zonnesysteem van 5 kW meer dan genoeg moeten zijn om uw energiebehoeften te dekken! Verbruikt uw huis meer dan 10.000 kWh per jaar, dan hebt u een groter zonnesysteem nodig – raadpleeg een zonne-installateur om een nauwkeurige schatting te krijgen.

Hoeveel_zonnepanelen_3

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kwh

In veel gevallen is zonne-energie goedkoper dan traditionele vormen van energie. Ondanks de vele voordelen wordt de energierekening in veel huishoudens nog bepaalt door traditionele energie. Een van de redenen daarvoor is de hoge kostprijs van de installatie. Zonnepanelen kunnen duur zijn, en nemen vaak veel ruimte in beslag.

365 Wattpiek is de maximale hoeveelheid energie die een zonnepaneel in een uitstekend jaar kan opwekken. Elk jaar genereert een zonnepaneel met een vermogen van 365 Wattpiek gemiddeld 310 kWh. Om in een jaar 3.500 kWh aan energie te produceren, hebt u 12 panelen nodig.

Het aantal benodigde zonnepanelen voor 2000 kwh

De meeste huishoudens verbruiken tussen de 1.000 en 3.000 kWh elektriciteit per maand. Dit betekent dat een huishouden tussen de 10 en 30 zonnepanelen nodig zou hebben om alle elektriciteit te leveren die een maand nodig is.

Een zonnepanelen systeem dat 3.000 kWh aan energie kan leveren kost ongeveer €10.000. Een systeem dat 2.000 kWh aan energie kan leveren kost ongeveer €7.000. Een systeem dat 1.000 kWh energie kan leveren kost dus ongeveer €3.500.

Om in een jaar 1.000 kWh energie te produceren, hebt u 4 zonnepanelen nodig.

Hoeveel_zonnepanelen_4

Totale energieverbruik per jaar

Het aantal zonnepanelen dat u nodig zou hebben om uw totale jaarlijkse stroomverbruik volledig te compenseren, hangt af van hoeveel energie u verbruikt. Maar zelfs een klein systeem kan een groot effect hebben en zorgen voor een mooie jaarlijkse opbrengst opleveren. Een systeem van 2 kilowatt (kW) bijvoorbeeld zal in een jaar ongeveer 3.400 kilowattuur (kWh) elektriciteit produceren. Dat is genoeg om de kooldioxide-uitstoot te compenseren van ongeveer 1.000 gallon (3.785 liter) benzine die door de gemiddelde auto wordt verbruikt. Het is ook genoeg om de uitstoot te compenseren van een airconditioner die ongeveer 6 maanden werkt.

Als u uw koolstofvoetafdruk wilt compenseren, kunt u overwegen meer zonnepanelen te installeren dan het minimumaantal dat nodig is om aan uw energiebehoeften.

Wilt u zonnepanelen ontvangen? Laat u gegevens achter op onze website en een gespecialiseerde installateur zal contact opnemen.

Piekvermogen per paneel

Zonnepanelen produceren verschillende vermogens, afhankelijk van de hoek waarin zij zich ten opzichte van de zon bevinden. Dit wordt piekvermogen genoemd. Het piekvermogen per paneel hangt af van de soorten zonnepanelen, en van de tijd van het jaar.

Het piekvermogen van monokristallijn zonnepanelen is gewoonlijk ongeveer 220 watt. Voor polykristallijn zonnepanelen is dat meestal ongeveer 180 watt. Het piekvermogen voor dunne-film zonnepanelen is gewoonlijk ongeveer 120 watt.

Het piekvermogen van zonnepanelen verandert gedurende het hele jaar. Het is het hoogst in de zomer, als de zon hoog aan de hemel staat, en het laagst in de winter, als de zon lager aan de hemel staat.

Hoeveel_zonnepanelen_5

Opbrengst van zonnepanelen

De gemiddelde jaaropbrengst van een zonnepanelen is de hoeveelheid elektriciteit die het in een jaar produceert. De opbrengst (per vierkante meter) van zonnepanelen wordt gewoonlijk uitgedrukt in kilowattuur (kWh).

1 kWh is de hoeveelheid energie die nodig is om 1.000 watt stroom te leveren gedurende één uur.

Zonnepanelen met een piekvermogen van 365 watt zal gemiddeld 310 kWh per jaar opwekken. Dat betekent dat het ongeveer 0,85 kWh per dag zal opwekken.

In de zomer, als de zon hoog aan de hemel staat, zal het aantal panelen meer elektriciteit opwekken dan in de winter, als de zon lager aan de hemel staat.

Gemiddelde dagopbrengst

De gemiddelde dagopbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van verschillende factoren, het kan berekend worden door het piekvermogen te vermenigvuldigen met het aantal uren zonlicht, en dan gedeeld door 1.000.

De gemiddelde dagopbrengst van een zonnepaneel met een piekvermogen van 365 watt is:

(365 watt x 4 uur) / 1.000 = 1,46 kWh

Nu u meer weet over zonnepanelen, kunt u met onze calculator uitrekenen welk aantal panelen u nodig heeft om uw totale energieverbruik te compenseren.

Zonnepanelen met maximaal vermogen

Zoekt u zonnepanelen die het maximale vermogen bieden? Zonnepanelen met maximaal vermogen zijn ontworpen om de grootst mogelijke energie te leveren. Met een piekvermogen tot 370 watt zijn deze panelen perfect voor wie een hoog energieverbruik wil compenseren.

Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief installatie?

Zonnepanelen kunnen duur zijn, maar de kosten dalen voortdurend. Zonnepanelen installeren kan tussen de €5.000 en €30.000 kosten, afhankelijk van de grootte en het type van het systeem dat u kiest.

Maar er zijn verschillende manieren om de kosten van uw zonne-installatie te drukken:

Overheids stimuleringsmaatregelen:

De overheid biedt stimulansen voor het installeren van zonnepanelen.

Eigenaar zijn van uw systeem:

U kunt geld besparen door uw eigen zonnesysteem te bezitten.

Groepsaankoop:

Sluit u aan bij uw vrienden en buren om samen zonnepanelen aan te schaffen. Dit kan u geld besparen op de installatiekosten.

Leasen:

Panelen leasen kan een goedkopere optie zijn dan ze rechtstreeks kopen.

Kom in contact met de beste aanbieders

Het is ons advies altijd kritisch te kijken naar de leverancier van panelen, om zo teleurstellingen te voorkomen en bespaar gespecialiseerde installateurs een hoop werk achteraf door direct voor een goede partij te kiezen. Vraag een offerte aan via zonnepaneel-experts en er gaan je extreem zonnige jaren tegemoet.