Home » Veelgestelde vragen » Algemeen

Algemeen

Is mijn dak groot genoeg voor zonnepanelen?

Dit is niet in alle gevallen zo. Hoe kleiner het dak, hoe minder zonnepanelen er op passen natuurlijk. Minstens zo belangrijk is om te erachter te komen hoeveel zonnepanelen er op het dak nodig zijn om te voorzien in de energiebehoefte. Daarbij houdt de adviserende partij doorgaans ook rekening met het aanzicht. Het moet er wel een beetje netjes uitzien. Hoeveel panelen je uiteindelijk op je dak krijgt, valt en staat ook met de kwaliteit en het type panelen waarvoor je kiest.

Wat kosten zonnepanelen eigenlijk?

Hier kunnen we geen standaardantwoord op geven. Het aantal panelen, het soort paneel en de omvormer waar je voor kiest spelen een rol. De partners van Zonnepaneel-expert offreren inclusief montage en garanties. Onze tip is om daar goed naar te kijken in de ontvangen offerte. Je wilt immers niet voor verrassingen komen te staan. Om er zo snel mogelijk achter te komen wat de investering voor jou zal zijn (en wat deze op zal leveren), adviseren we je snel een offerte-aanvraag hiernaast te doen.

Wat is een omvormer?

Omvormers zijn apparaten die bepaalde elektrische energie omvormen in energie van een andere frequentie. De zonne-energie die binnenkomt vanuit de zonnepanelen (gelijkstroom) is niet direct geschikt voor gebruik. Onze apparaten in huis gebruiken wisselstroom. Een omvormer zet dus gelijkstroom om in wisselstroom. Er zijn verschillende soorten omvormers. De adviseur biedt het apparaat dat het beste bij jouw keuze voor zonnepanelen past.

Is investeren in zonnepanelen interessant?

Zet je geld op je spaarrekening en als je niet uitkijkt moet je ervoor betalen. De rente van tegenwoordig is te verwaarlozen. Het rendement op een investering voor zonnepanelen is aanzienlijk, omdat je gaat besparen op je energiekosten. Zo gek is het dus niet om je spaargeld te investeren in zonnepanelen. Laat de adviseur voor je in kaart brengen wat jouw rendement zal zijn binnen welke periode!

Kom ik in aanmerking voor subsidie bij de aanschaf van zonnepanelen?

Om huiseigenaren te stimuleren zonnepanelen aan te schaffen, kregen ze in het verleden standaard overheidssubsidie. Omdat de investering in zonnepanelen drastisch omhoog is gegaan de afgelopen jaren is deze standaardsubsidie niet meer betaalbaar voor de overheid. Enkele gemeentes in Nederland geven deze subsidie nog wel. Ben je nieuwsgierig of de gemeente waar jij woont deze subsidie nog verleent? Check dan via SVN of verbeterjehuis of jouw gemeente de subsidie verstrekt. Vind je dit lastig om uit te zoeken? Laat dit dan door de partij doen die je om een offerte hebt gevraagd. Zij zullen hier zeker bij helpen.

Hoe zit het met subsidie voor het terugleveren van energie?

Tot en met 1 januari 2023 kom je in aanmerking voor een subsidie die waarborgt dat je dezelfde prijs krijgt voor het overschot aan zonne-energie dat je levert aan je energiemaatschappij als je betaalt over gekochte energie via het netwerk. De term die hiervoor gebruikt wordt is ‘salderen’.

Wat is terugverdientijd?

De terugverdientijd geeft aan in welke periode je de investering terugverdient. Deze kunnen we vooraf berekenen. Zodra deze periode voorbij is ga je echt geld verdienen. Of beter gezegd, je zonnepanelen gaan geld opleveren. Zonnepanelen vandaag de dag zijn van een dusdanig goede kwaliteit dat ze erg duurzaam zijn. Ze gaan lang mee.

Kan ik ook btw terugkrijgen?

Van onze aangesloten aanbieders weten we dat ze klanten te allen tijde helpen bij het terugvorderen van btw. Omdat je met een installatie van zonnepanelen ook energie kan terug leveren aan je energiemaatschappij mag de Belastingdienst je aanmerken als kleine ondernemer. Dit betekent dat je de 21% btw over de aanschafwaarde van de installatie terug kan vragen. Let er wel op dat je dit tijdig doet (binnen 6 maanden na de factuurdatum). Via het formulier opgaaf zonnepaneelhouders van de Belastingdienst zet je dit in gang. Vraag gerust om ondersteuning (al in de offertefase).

Waar moet ik op letten bij een ‘goede’ offerte voor een zonnepaneleninstallatie?

Een goede prijs is waar je misschien als eerste naar kijkt, maar dat is niet het enige wat van belang is. We zijn van mening dat in een goede offerte het volgende moet staan:

  • Naw-gegevens
  • Ingetekend ontwerp van de zonnepanelen op jouw woning
  • Exacte specificaties van de zonnepanelen en omvormer (merk, type, serienummer,)
  • Totaalvermogen
  • Het investeringsbedrag (netto), het totale investeringsbedrag en de btw
  • Een prognose van de kWh opbrengst in het 1e jaar
  • Een prognose in € van de besparing in het 1e jaar
  • Terugverdientijd
  • Duidelijke omschrijving van de garanties die van toepassing zijn (en waar je geen garantie op hebt)

Welke certificeringen zijn belangrijk om naar te kijken bij de keuze van een aanbieder in zonnepanelen?

Er zijn behoorlijk wat soorten certificeringen waar een betrouwbare zonnepanelen aanbieder en installateur aan moet voldoen. Voor zowel de producten, systemen maar ook zeker voor de monteurs en installateurs en hun werkwijze zijn diverse certificeringen van belang. Controleer de offertes van de aanbieders op de volgende keurmerken: CE, TÜV, IEC, BBA, VDE, VCA, NEN 1010.

Telefonisch advies?

Vul hieronder je telefoonnummer in en wij bellen je op.