Zonnepanelen zijn al jaren aan een opmars bezig. De piek van populariteit is nog niet bereikt, want dagelijks worden nog zonnepanelen door buurten in heel Nederland geïnstalleerd. Op een gemiddeld dak van een rijtjeshuis passen zo’n 9 zonnepanelen. Huizen met platte daken zijn ook geschikt voor zonnepanelen.

Zonnepanelen op een plat dak

Naast huizenbezitters zijn ook ondernemers geïnteresseerd in zonnepanelen op de platte daken van hun panden. Je verbruikt met zonnepanelen minder stroom van het vaste net. Je wekt gedeeltelijk je eigen stroom op. Een kleinverbruiker, dat ben je al snel in een huis met een plat dak, mag onbeperkt stroom terug leveren aan het net. Dit is mogelijk wanneer je zonnepanelen meer energie opwekken dan je zelf nodig hebt, of dan je accu kan opslaan.

De zomermaanden

Salderen komt voornamelijk voor in de zomermaanden. Wanneer je verbruik minder is dan de stroom die je opwekt met de zonnepanelen. Als aan het eind van het jaar de stroom die je opgewekt hebt en de stroom die je van het net afnam gelijk zijn, dan komt je energierekening op 0. Dat noemen we salderen.

De overheid is wel bezig met het inkorten van salderen. Tegenwoordig mogen grootverbruikers dit al niet meer doen. Ondernemers met kantoorpanden met platte daken waar enorme zonnepanelen liggen, zijn grootverbruikers. Mensen met een eengezinswoning zijn dat vaak niet.

Minder schaduw op een plat dak

De schaduw is op een plat dak vaak goed te vermijden. Dus je hebt de gehele dag door zonlicht. De panelen kunnen zuidelijk of oost/west worden georiënteerd. Bedrijven laten doorgaans van tevoren hun dak inspecteren. Dat gebeurt vooral bij grote panden. Dit om er zeker van te zijn dat de te plaatsen zonnepanelen de komende 25 jaar veilig meekunnen. Soms wordt de dakbedekking voor het plaatsen van de installatie vervangen. Zeker wanneer deze verouderd is.

Montage van zonnepanelen op een plat dak

Elk montagesysteem heeft voor- en nadelen. Neem bijvoorbeeld het Flatflix Fusion montagesysteem. Je hebt hier zeer weinig ballast en mooi afgewerkte zonnepanelen met windkappen. Met dit systeem kunnen de panelen bovendien zowel zuidoostelijk als westelijk opgesteld worden en dus de ideale stand richting de zon hebben. Een zonnepanelenconstructie die te geaard moet zijn, kan met het Valk Pro+ montagesysteem gemonteerd worden.

Een derde montagesysteem heet ‘zonneschansen’. Dit is ideaal voor smalle stroken en is eveneens te aarden. Nadelen van dit systeem zijn dat de zonnepanelen veel wind vangen, er veel schaduw wordt gecreëerd bij meerdere rijen (dus minder zonlicht en dus minder stroom) en ze zijn niet geschikt voor grote hoogtes. Een zeer aantrekkelijke montagemogelijkheid is de oost-west montage. Je hebt weinig ballast, weinig windbelasting, minimale zichtbaarheid en maximale opbrengst uit het dakoppervlak. Wel is de opbrengst iets minder dan wanneer ze naar het zuiden worden opgesteld.

Zaken om op te letten

Naast het montagesysteem zijn er nog een aantal belangrijke zaken waar je bij zonnepanelen op een plat dak op moet letten. Zo zijn bijvoorbeeld de juiste tussenafstand, de beste montagehoek, de ballast, de afstand tot dakrand en de vergunning belangrijk.

De juiste tussenafstand in de rijen zonnepanelen is van belang om schaduwval van de rijen zonnepanelen onderling te voorkomen. De benodigde tussenafstand bepaalt vaak ook de beste montagehoek. Doorgaans is de beste montagehoek is 35 graden, mits de zonnepanelen op het zuiden geplaatst worden. Vaak worden de zonnepanelen echter meer naar het oosten of westen georiënteerd. Dan is een kleinere montagehoek beter voor een goede opbrengst.

Bij zonnepanelen die op een plat dat geplaatst worden, moet de onderconstructie verzwaard worden met ballast. Dit kan met tegels, betonbandjes of grind. Dit is afhankelijk van het montagesysteem dat is gebruikt.

Zonnepanelen Plat Dak

Ook de afstand van de zonnepanelen tot de dakrand speelt een grote rol wanneer ze geplaatst worden op een plat dak. De dakrand kan namelijk bloot komen te staan aan wervelwinden. De panelen moeten dus niet te dicht bij de rand liggen. Meestal is een halve meter tot een meter van de rand een veilige plek voor je zonnepanelen. Voor zonnepanelen dichter bij de dakrand moet je meer ballast plaatsen om verschuiving te voorkomen.

Als laatste is het belangrijk dat zonnepanelen op een plat dak vergunningsvrij geplaatst kunnen worden. Dit kun je nagaan bij het omgevingsloket. Ook worden er vaak eisen gesteld aan afstand van de zonnepanelen ten opzichte van de dakrand. Houdt hier dus rekening mee.

Groene platte daken

Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld in dichtbebouwde steden steeds vaker een groen dak. Hiermee bedoel ik een dak dat met beplanting bedekt is. Ook hierop kun je natuurlijk je zonnepanelen plaatsen. Zorg er dan wel voor dat de beplanting niet over je zonnepanelen heen groeit. Je zult er dan wat extra aandacht aan moeten besteden om ervoor te zorgen dat het groen niet ten koste van je opbrengst gaat.

Een groen dak kan bestaan uit vetplanten zoals vetkruid, kruiden, mos en/of gras. Ook struiken en bomen zijn bij bepaalde constructies mogelijk. Voor een combinatie met zonnepanelen zijn vetplanten, kruiden, mos en/of gras erg geschikt. Een groen dak bestaat uit een 2-laagse en wortelbestendige dakbedekking, een drainagelaag van bijvoorbeeld kunststof of mineralen, een filterlaag, substraatlaag en een vegetatielaag. Je kunt ervoor kiezen zelf een groen dak aan te leggen. Ook kun je er een installateur voor inhuren. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in deze combinatie.

Voordelen van een groen dak met zonnepanelen

De voordelen van een groen, plat dak met zonnepanelen zijn onder andere de extra besparing in energie. Een groen dak kan tot wel 8% meer energie opwekken omdat de groenlaag een verkoelende werking heeft op je installatie. Daarnaast blijft het dak dat onder de groene laag zit beschermd tegen weersomstandigheden en zonlicht. Zo gaat dat dak dus langer mee.

De gemeente stimuleert klimaatvriendelijke daken. Je kunt hier tot wel 30 euro per vierkante meter subsidie voor ontvangen. Bovendien wordt een kaal dak tot wel 4 graden Celcius warmer dan een groen dak. In de zomer hoef je onder een groen dak dus minder te verkoelen.

Als laatste voordeel hebben we het watermanagement. Een groen dak houdt water vast en ontlast bij grote buien het riool- en afwateringssysteem. Dit verkleint de kans op lekkage. Een aantal zonnepanelen op een groen dak maken je dak enorm duurzaam en klimaatvriendelijk.

Dus of je nou voor een plat dak gaat met zonnepanelen, of een plat groen dak met zonnepanelen, voordelen zijn er voor jou én het milieu genoeg. Kijk rechts bovenaan deze pagina of klik hier voor de dakscan.