Zonnepanelen op een platte dak

Zonnepanelen installeren op een plat dak is een geweldige manier om de kracht van de zon te benutten en uw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Zonnepanelen gericht op het zuiden, noorden, oosten of westen geplaatst kunnen u geld besparen op uw energierekeningen en helpen het milieu te beschermen. Er zijn echter enkele nadelen verbonden aan het installeren van zonnepanelen op een plat dak.

Zonnepanelen plat dak 1

De voordelen van het installeren van zonnepanelen op een plat dak

Er zijn veel voordelen verbonden aan het installeren van zonnepanelen op een plat dak.

 • Zonnepanelen kunnen helpen uw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, u geld te besparen op uw energierekeningen en het milieu te beschermen.
 • Zonnepanelen zijn een geweldige manier om hernieuwbare energie op te wekken. Ze gebruiken het natuurlijke licht van de zon om elektriciteit te maken, die kan worden gebruikt om uw huis of bedrijf van stroom te voorzien.
 • Zonnepanelen plat dak, kunnen u ook helpen geld te besparen op uw energierekeningen. Door uw eigen elektriciteit op te wekken, bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en kunt u geld besparen op uw energiekosten.
 • Zonnepanelen plat dak zijn ook een goede manier om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Door hernieuwbare energie te gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen, kunt u helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan.
 • Zonnepanelen plat dak kunnen ook de waarde van uw huis of bedrijf verhogen. Het installeren van plat dak zonnepanelen kan uw woning aantrekkelijker maken voor potentiële kopers en kan de doorverkoopwaarde verhogen.

Zonnepanelen_plat_dak_21

De nadelen van het installeren van zonnepanelen op een plat dak

Hoewel het installeren van zonnepanelen op een plat dak veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen te overwegen.

 • Een nadeel van het installeren van zonnepanelen plat dak is dat ze gevoelig kunnen zijn voor windschade. Als uw dak niet sterk genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen, kunnen ze tijdens een storm wegwaaien.
 • Een ander nadeel van het plaatsen van zonnepanelen plat dak is dat ze mogelijk minder effectief zijn dan zonnepanelen die op een schuin dak worden geplaatst. Bij een schuin dak komen de zonnestralen onder een meer directe hoek op de panelen, waardoor de hoeveelheid op te wekken energie toeneemt.

Hoewel er dus een aantal nadelen kleven aan het installeren van zonnepanelen plat dak, zijn er ook veel voordelen te bedenken. Als u overweegt zonnepanelen te plaatsen, overweeg dan zorgvuldig de voor- en nadelen alvorens een beslissing te nemen.

Zonnepanelen_plat_dak_13

Wat kosten zonnepanelen op een plat dak?

Zonnepanelen op platte schuine daken kosten ongeveer evenveel als zonnepanelen op een schuin dak. Toch zijn er enkele voordelen aan het installeren van zonnepanelen op platte daken.

Een voordeel is dat platte daken meestal gemakkelijker is om zonnepanelen op te installeren dan een schuin dak. Bovendien staan er op een plat dak minder vaak bomen of andere obstakels in de weg, die het zonlicht dat nodig is voor de zonnepanelen kunnen belemmeren.Een ander voordeel van het installeren van zonnepanelen op een plat dak is dat de zonnepanelen minder zichtbaar kunnen zijn vanaf de straat. Dit kan een esthetisch voordeel zijn als u in een woonwijk woont.

Zonnepanelen_plat_dak_11

Wat kosten 12 zonnepanelen op plat dak?

Gemiddeld kost een zonnepanelensysteem met 12 panelen en installatie ongeveer € 6.000 via een erkend leverancier en installateur aangesloten bij Zonnepaneel-experts. Dit is inclusief 21% BTW die later teruggevorderd kan worden.

Wat kosten 10 zonnepanelen op plat dak?

Gemiddeld kost een zonnepanelensysteem met 10 panelen en installatie ongeveer € 5.000,- via een erkende leverancier en installateur die aangesloten is bij Zonnepanelen-experts. Dit is inclusief 21% BTW die later teruggevraagd kan worden.

Wat kosten 8 zonnepanelen op plat dak?

Gemiddeld kost de installatie van 8 zonnepanelen op een plat dak ongeveer 4.000 euro. Dit is inclusief 21% BTW die later teruggevraagd kan worden.

Wat kosten 6 zonnepanelen op plat dak?

De gemiddelde kosten voor het installeren van zonnepanelen op een plat dak bedragen ongeveer € 4.000. Dit is inclusief 21% BTW, die later kan worden teruggevraagd.

Zonnepanelen_plat_dak_10

Wat is goedkoper zonnepanelen op plat dak of schuin dak?

Zonnepanelen op een plat dak zijn meestal goedkoper dan zonnepanelen op een schuin dak. Dit komt omdat een plat dak gemakkelijker te bereiken is en er zonnepanelen op te plaatsen zijn, en het is ook meer wind- en waterbestendig.

Zonnepanelen_plat_dak_schui_dak

Dakballast bij zonnepanelen met plat dak opstelling

Als u zonnepanelen op een plat dak wilt installeren, moet u onder andere rekening houden met het gewicht van de panelen. Zonnepanelen zijn gemaakt van glas en metaal, en kunnen tot wel 40 kg per stuk wegen. Zodat de panelen geplaatst worden op een manier dat die de benodigde ballast kan dragen.

Zonnepanelen_plat_dak_9

Dit betekent dat u ervoor moet zorgen dat uw dak sterk is. Het kan nodig zijn om het gewicht van de panelen te dragen, of u moet dakballast gebruiken om ze te ondersteunen.

Zonnepanelen op een platte dak kunnen ook worden geïnstalleerd met een trackingsysteem, dat de zon gedurende de dag volgt en de hoeveelheid energie die de panelen produceren verhoogt. Echter, trackingsystemen zijn duurder dan vaste systemen, en ze vergen meer onderhoud.

Wat is een trackersysteem voor zonnepanelen?

Een volgsysteem voor zonnepanelen is een apparaat dat helpt om de hoeveelheid zonlicht die het paneel bereikt te maximaliseren door de beweging van de zon langs de hemel te volgen. Dit kan de efficiëntie van het zonnepaneel met wel 30% verhogen.

Veldopstelling_Zonnepanelen_plat_dak_7

2 typen trackerssytemen

Er zijn twee hoofdtypen trackersystemen: actieve en passieve.

 1. Actieve trackers maken gebruik van motoren om het zonnepaneel te bewegen.
 2. Terwijl passieve trackers gebruik maken van een combinatie van materialen die uitzetten en inkrimpen bij temperatuursveranderingen om de hoek van het paneel aan te passen.

groepenkast_Zonnepanelen_plat_dak_5

Het grootste nadeel van een trackersysteem

Het grootste nadeel van een trackersysteem is dat het duur kan zijn om het te installeren en te onderhouden. De motoren of materialen die in het trackersysteem worden gebruikt, kunnen na verloop van tijd verslijten en moeten dan misschien worden vervangen. Bovendien is het mogelijk dat het trackersysteem de beweging van de zon niet kan bijhouden bij bewolkt of mistig weer.

Zonnepanelen_plat_dak_omvormer

Wat kost een trackersysteem voor zonnepanelen

De gemiddelde kosten van een trackersysteem voor zonnepanelen liggen tussen de € 2.500 en €3.500. Dit is exclusief de kosten van het zonnepaneel zelf. De prijs van een trackersysteem varieert afhankelijk van het type systeem dat u kiest en de grootte van uw zonnepaneel.

Als het om de grootte van een zonnepaneel gaat, is groter niet altijd beter. Een groot zonnepaneel zal duurder zijn om te installeren en zal mogelijk niet zo efficiënt zijn als een kleiner zonnepaneel. Bij het bepalen van de grootte van uw zonnepaneel, moet u rekening houden met de hoeveelheid zonlicht die uw dak ontvangt en de grootte van uw platte dak.

Zonnepanelen_plat_dak_5

Welke merken trackersystemen zijn er

Er zijn vele merken trackersystemen voor zonnepanelen. Enkele van de populairdere merken zijn:

 • Suniva
 • SunPower
 • SMA America
 • Enphase Energy.

Voor- en nadelen van een trackersysteem

Er zijn diverse voordelen verbonden aan het installeren van een trackersysteem op uw zonnepaneel. Trackersystemen kunnen de hoeveelheid elektriciteit die uw zonnepaneel produceert verhogen, evenals de efficiëntie van de geplaatste zonnepanelen. Bijkomend voordeel is dat een trackersysteem ervoor kan zorgen dat uw zonnepaneel minder lang in direct zonlicht hoeft te staan, en kan het helpen om uw zonnepaneel te beschermen tegen extreme weersomstandigheden.

Veldopstellling_plat_dak

Wat zijn de nadelen van het installeren van een trackersysteem op mijn zonnepaneel?

Er zijn een paar nadelen verbonden aan het installeren van een trackersysteem op uw zonnepaneel. Het grootste nadeel is de kostprijs van het trackersysteem. Tracker systemen kunnen duur zijn in installatie en onderhoud. Bovendien is het mogelijk dat het trackersysteem nietin staat om de beweging van de zon te volgen bij bewolkt of mistig weer. Een ander nadeel van trackersystemen is dat ze moeilijk op uw dak te installeren kunnen zijn. Als u het trackersysteem niet gemakkelijk zelf kunt installeren, kan het nodig zijn een vakman in te huren om dit voor u te doen.

Bent u op zoek naar een erkende, gecertificeerde installateur met kennis en ervaring van trackerssystemen? Doe de dakscan en ontvang offertes van de beste aanbieders. De beste aanbieder heeft niet altijd de goedkoopste zonnepanelen.

Veldopstelling_helling

Hoe installeer je een trackersysteem op een plat dak

Als u overweegt een trackersysteem van zonnepanelen op uw platte dak te installeren, vindt u hier een handleiding over hoe u dat moet doen.

Eerst moet u een erkende en gecertificeerde installateur vinden met ervaring in het installeren van trackersystemen voor zonnepanelen. Zodra u een leverancier gevonden heeft, moet u een dakscan doen om de beste plaatsing voor het trackersysteem. Nadat de dakscan is voltooid, moet u het trackersysteem voor zonnepanelen kopen en door een vakman laten installeren. Als u overweegt een trackersysteem voor zonnepanelen op uw platte dak te installeren, doe dan goed onderzoek en zoek een gerenommeerde installateur.

Zonnepanelen_veldopstelling_helling

Tips voor het kiezen van een zonnepaneel trackersysteem

Bij het kiezen van een trackersysteem voor zonnepanelen zijn er verschillende dingen die u in gedachten moet houden. Ten eerste moet u rekening houden met de grootte van uw zonnepaneel en de hoeveelheid zonlicht die erop valt. Ten tweede moet u nadenken over het type trackersysteem dat u wilt installeren. Er zijn verschillende soorten trackersystemen op de markt, dus het is belangrijk dat u uw behoeften duidelijk heeft alvorens u tot aankoop over gaat. Ten slotte moet u ervoor zorgen dat u een gerenommeerde installateur vindt die ervaring heeft met het installeren van zonnepaneel tracker-systemen op platte daken. Met een beetje onderzoek kunt u het perfecte zonnepaneel tracker systeem voor uw behoeften vinden.

Zonnepanelen_plat_dak_omvormer

De voor- en nadelen van het installeren van zonnepanelen op een plat dak

Er zijn zowel voor- als nadelen aan het installeren van zonnepanelen op een plat dak. Het grootste voordeel is dat u zich geen zorgen hoeft te maken dat de panelen beschadigd raken door weersomstandigheden. Bovendien zijn platte daken meestal gemakkelijker om zonnepanelen op te installeren dan hellende daken. Het grootste nadeel van het installeren van zonnepanelen op een plat dak is dat ze moeilijker schoon te maken en te onderhouden zijn. Als u een professionele installateur in de arm neemt, kan hij deze taken wel aan voor u.

Het is belangrijk dat u al uw opties overweegt voordat u een beslissing neemt. Als u een plat dak heeft, kan het installeren van zonnepanelen de beste optie voor u zijn.

Verschil trackersysteem en systeem met vaste montage

De twee belangrijkste soorten trackersystemen voor zonnepanelen zijn actief en passief. Actieve trackersystemen maken gebruik van motoren om de zonnepanelen te bewegen, terwijl passieve trackers gebruik maken van een combinatie van materialen die uitzetten en inkrimpen bij temperatuurveranderingen om de hoek van het paneel aan te passen.

Het grootste voordeel van een trackersysteem is dat het efficiënter kan zijn dan een vastmontagesysteem. Dit komt omdat een trackersysteem de zon kan volgen terwijl ze langs de hemel beweegt, terwijl een systeem met vaste montageplaats op één plaats blijft. Bovendien kunnen trackersystemen duurder zijn dan systemen met een vaste bevestiging. Ze kunnen echter de extra kosten waard zijn als u op zoek bent naar de meest efficiënte manier om uw huis van zonne-energie te voorzien.

Een volgsysteem is een apparaat dat wordt gebruikt om een zonnepaneel zo te richten dat het de maximale hoeveelheid zonlicht kan ontvangen. Een vast montagesysteem is een apparaat dat wordt gebruikt om een zonnepaneel op zijn plaats te houden.

Andere voordelen van een trackersysteem zijn onder meer:

– Verhoogde efficiëntie: Een trackersysteem kan de efficiëntie van uw zonnepaneel verhogen door tot 30%.

– Lagere kosten: Een trackersysteem kan de kosten van uw zonnepaneel met wel 50% verlagen.

– Verhoogde levensduur: Een trackersysteem kan de levensduur van uw zonnepaneel met wel 25% verlengen.

De nadelen van een trackersysteem zijn onder meer:

– Hogere initiële kosten: Een trackersysteem kan duurder zijn om te installeren

Zonnepanelen_plat_dak_4

Hoe u kunt beslissen of het installeren van zonnepanelen op een plat dak al dan niet iets voor u is

Als u overweegt zonnepanelen te installeren, zijn er een paar dingen die u moet overwegen voordat u een beslissing neemt.

Ten eerste moet u bepalen of uw platte dak sterk genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen plat dak te dragen. Als uw platte dak niet sterk genoeg is, kunnen de landscape geplaatste zonnepanelen tijdens een storm wegwaaien. Ten tweede moet u er ook voor zorgen dat het dak niet te veel in de schaduw ligt. Als het dak te schaduwrijk is, zullen de zonnepanelen niet genoeg stroom kunnen opwekken.

Dit zal de maximale opbrengst per paneel en het rendement nadelig beïnvloeden. Dus zorg voor een plaats waar het minste schaduw is waar de zonnepanelen plat dak geplaatst worden. Zonnepanelen op een plat dak hebben direct zonlicht nodig om stroom op te wekken. Woont u in een gebied waar het meestal bewolkt is of waar het lange tijd donker is, dan zijn zonnepanelen op een plat dak geen goede optie voor u.

Bij de beslissing om al dan niet plat dak zonnepanelen te plaatsen, moet u ook rekening houden met de installatiekosten. Zonnepanelen kunnen duur zijn, en de installatiekosten kunnen snel oplopen. Als u niet zeker weet of u zich de initiële kosten kunt veroorloven, kunt u leasing of financiering overwegen.

Voordat u een beslissing neemt, is het belangrijk om de voor- en nadelen van het installeren van zonnepanelen op een plat dak tegen elkaar af te wegen. Zonnepanelen kunnen u geld besparen op uw energierekeningen en helpen het milieu te beschermen. Er zijn echter ook enkele nadelen die u moet overwegen voordat u een definitieve beslissing neemt. Ook is het van belang dat hoeveel zonnepanelen geïnstalleerd worden is afgestemd op het toegepaste montagesysteem.

Tot slot moet u nagaan of uw dak wel schuin genoeg is om de zonnepanelen effectief te laten werken. Bij zonnepanelen op een plat dak raken de zonnestralen de panelen onder een meer directe hoek, waardoor ze minder effectief zijn dan zonnepanelen op een hellend dak.